Αεροσκάφος: Η Airbus πρωτοπορεί στον τομέα των ηλεκτρικών αεροκαφών

Η Airbus και η SAS (Scandinavian Airlines) συνεργάζονται και πρωτοπορούν στην έρευνα και ανάπτυξη ηλεκτρικών και υβριδικών αεροπλάνων.

Μαζί εργάζονται για να αξιολογήσουν τις ανάγκες κατασκευής μεγάλων εμπορικών και επιβατικών αεροσκαφών νέας γενιάς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που μία εταιρεία κατασκευαστής πτητικών μέσων και αεροπορική εταιρεία μεταφορών συνεργάζονται για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των προϋποθέσεων για τα αεροπορικά ταξίδια του μέλλοντος και για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις για τα νέα συστήματα ώθησης, ασφάλειας και αξιοπιστίας.

Η Airbus άρχισε να επενδύει από το 2010 σε αυτή την τεχνολογία ώστε να επιτευχθεί μείωση των εκπομπών καυσαερίων.

Επίσης η SAS επιδιώκει να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 25% μέχρι το 2030, με το να εκμοντερνίζει τα αεροσκάφη της. Υπάρχουν πλάνα για χρήση βιοκαυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα projects της Airbus, για αυτόν τον σκοπό μέχρι στιγμής είναι το CriCri, το οποίο αναπτύχθηκε το 2010, το E-Fan το οποίο αναπτύχθηκε το 2015 και το E-Fan X το οποίο είναι ο διάδοχος του E-Fan και είναι 30 φορές πιο δυνατό από αυτό και έχει διασχίσει την θάλασσα της Μάγχης (https://idol-man.blog/%ce%b3%ce%b5%cf%89%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%cf%87%ce%b7%cf%82/).

[Πηγή: www.airlineratings.com]

12