Διάστημα : Η ιστορία της SpaceX

Η SpaceX είναι μια ιδιωτική διαστημική εταιρεία που ανήκει στον Elon Musk. Στόχος της εταιρείας είναι να στέλλει πυράυλους στο διάστημα οι οποίοι δεν θα είναι μόνο μιας χρήσης και ο λόγος για αυτό είναι η μείωση του κόστους ανά ταξίδι. Επίσης η εταιρεία θέλει να πετύχει ταξίδια στον πλανήτη Αρη για τουρισμό, για έρευνα και για μεταφορά υλικών.

Είναι η πρώτη εταιρεία που έθεσε σε τροχιά πύραυλο ο οποίος επέστρεψε στη Γή (η Blue Origin) πέτυχε να επαναφέρει τον πύραυλο της στη Γή αλλά χωρίς να τεθεί σε τροχιά.

Η εταιρεία παράγει το 80% των εξαρτημάτων της, στο εργοστάσιο της, όχι μόνο για να εξοικονομεί χρήματα αλλα και για να ελέγχει η ίδια την ποιότητα τους.

Αν και δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία επανδρωμένη πτήση ο σχεδιασμός των πυράυλων της είναι τέτοιος ώστε στο μέλλον να επιτευχθεί και αυτός ο στόχος. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η εταιρεία έχει συμβόλαιο με την NASA για μεταφορά προσωπικού στο διάστημα.

Η εταιρεία έχει μόνο μια πατέντα στην κατοχή της, η οποία κατοχυρώνει οτι ένα εξάρτημα της μηχανής του πυραύλου δεν χρειάζεται ανταλλαγή μετά απο κάθε πτήση.

Αν και δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής αν η εταιρεία είναι επικερδής , φαίνεται όμως τουλάχιστον ότι στο μέλλον θα είναι, αφού έχει υπογράψει συμβόλαιο με οργανισμούς όπως τη NASA, το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α.

Ας δούμε τώρα κάποιες ημερομηνίες ορόσημα της εταιρείας.

  • Σεπτέμβρης, 2012: Η εταιρεία κάνει την πρώτη της δοκιμή της για κάθετη προσεδάφιση του πυραύλου της. Ο οργανισμός Federal Aviation Administration των ΗΠΑ επέτρεψε πτήση μέχρι το ύψος των 744 μέτρων. Η εταιρεία όμως συνέλεξε χρήσιμες πληροφορίες για να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό λειτουργίκο σύστημα της για τέτοιου είδους προσεδαφίσεις.
  • Σεπτέμβρης, 2013: Η πρώτη εμπορίκη πτήση της εταιρείας η οποία έθεσε σε τροχιά δορυφόρο για καναδέζικο οργανισμό. Ο πυραυλος καταστράφηκε κατά την προσγείωση του.
  • Αύγουστος, 2014: Η δεύτερη δοκιμή όπου ο πύραυλος πέτασε μέχρι το 1 χιλιόμετρο σε ύψος. Στέφθηκε με επιτυχία αλλά αντιμετώπισε κάποια ηλεκτρονικά προβλήματα.
  • Απρίλης, 2014: Πρώτη επιτυχημένη προσγείωση σε θαλασσία πλατφόρμα (πλατφόρμα η οποία επιπλέει σε νερό).
  • Ιούλιος, 2014: Αφού έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, ο πύραυλος επέστρεψε στη ατμόσφαιρα με υπερηχητική ταχύτητα, επανεκκίνησε τις μηχανές του και προσγειώθηκε.
  • Γενάρης, 2015: Πύραυλος της εταιρείας αντιμετώπιζει προβλήματα στα υδραυλικά του συστήματα κατά την προσγείωση του, συντριβεται και εκρήγνυται.
  • Φεβράρης, 2015: Πύραυλος της εταιρείας ταξιδεύει για 450000 χιλίομετρα για να θέσει σε τροχιά δορυφόρο.
  • Απρίλης, 2015: Η εταιρεία στέλλει εφόδια στο σταθμό International Space Station (ISS). Πρόβλημα σε βαλβιδα του πύραυλου έχει ως αποτέλεσμα να πέσει κατά την προσγείωση και να καταστραφει.
  • Γενάρης, 2016: Αλλος ένας πύραυλος καταστρέφεται κατά την κατακόρυφη προσγείωση του. Ενα απο τα τέσσερα ανασυρόμενα σταθεροποιητικά πόδια, αντιμετωπίζει πρόβλημα με αποτέλεσμα να πέσει ο πύραυλος και να εκραγεί.
  • Απρίλης, 2016: Μετά απο αποστολή στο σταθμό ISS, ο πύραυλος προσγειώνεται σε θαλάσσια πλατφόρμα με πλήρη επιτυχία. Ο πύραυλος αυτος ξαναχρησιμοποιείται.
  • Μάρτης, 2017: η εταιρεία στέλλει δορυφόρο για λογαριασμό της European Space Communication (SES).
  • Μάιος, 2017: η εταιρεία στέλλει δορυφόρο ύψιστης εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ.

Εκτοτε η εταιρεία είχε ελάχιστες απώλειες με κατεστραμένους πυραύλους.

[ Πηγη : www.qz.com , www.time.com ]

δ1