Διάστημα: Φουτουριστικός σχεδιασμός διαστημοπλοίου για να εξερευνήσει την ‘σκοτεινή’ πλευρά της Αφροδίτης

Για τον πλανήτης Αφροδίτη, αν και είναι κοντά στην Γη, λίγα είναι γνωστά και κυρίως στην ‘σκοτεινή’ πλευρά της.

Σήμερα όμως, ερευνητές του πανεπιστημίου του Buffalo, σχεδιάζουν ένα φουτουριστικό διαστημόπλοιο για λογαριασμό της NASA, το οποίο θα εξερευνήσει την Αφροδίτη.

Αυτό το διαστημόπλοιο θα ολοκληρώνει ένα γύρο του πλανήτη κάθε 4 με 6 μέρες.

Ενέργεια θα παρέχεται στο διαστημόπλοιο από τον Ήλιο μέσω φωτοβολταϊκών που θα φορτίζουν εντός 2 με 3 ημερών, όταν το διαστημόπλοιο θα βρίσκεται στην φωτεινή πλευρά του πλανήτη.

Οι σχεδιαστές του διαστημοπλοίου που θα ονομάζεται BREEZE οραματίζονται τα φτερά του να κινούνται σαν τα πτερύγια που έχει το σαλάχι. Αυτός ο σχεδιασμός θα προσφέρει εξαιρετικό έλεγχο του οχήματος, ώθηση, σταθερότητα όπως και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας λόγω της εκμετάλλευσης του αέρα που θα περνά από τα φτερά του.

Το διαστημόπλοιο θα λαμβάνει δείγματα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, θα κάνει μετρήσεις θερμοκρασίας, θα καταμετρά την συμπεριφορά ηφαιστείων όπως και άλλες πολλές μετρήσεις.

Για τους επιστήμονες, η ‘σκοτεινή’ πλευρά της Αφροδίτης είναι ένας μεγάλος γρίφος αφού ο πλανήτης περιστρέφεται μία φορά γύρο από τον άξονα του κάθε 243 μέρες και περιφέρεται μία φορά γύρο από τον Ήλιο κάθε 225 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι μία μέρα στην Αφροδίτη διαρκεί περισσότερο από ένα έτος της.

[Πηγή: www.technology.org]

22