Θρυλικός άντρας: Χριστόφορος Κολόμβος

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν γενοβέζος θαλασσοπόρος, χαρτογράφος, ναύαρχος και αντιβασιλέας. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική το 1492.

Γεννήθηκε το 1451 χωρίς να είναι σαφές το μέρος της γέννησης του. Όμως το πιθανότερο είναι ότι γεννήθηκε στη Γένοβα, της Ιταλίας.

Όλα ξεκίνησαν με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά την περίοδο πού κυβερνούσαν οι Οθωμανοί, η δίοδος από Ευρώπη προς Ασία, η λεγόμενη ‘δρόμος του μεταξιού’, ήταν ασφαλής και έτσι το εμπόριο άκμαζε μεταξύ των 2 ηπείρων. Όμως με την πτώση των Οθωμανών, οι συνθήκες άλλαξαν άρδην και πλέον τα εμπορεύματα ήταν στόχος ληστών.

Έτσι έπρεπε να βρεθεί κάποια άλλη δίοδος που να επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά των εμπορευμάτων και η πιο συμφέρουσα μέθοδος ήταν μέσω θαλάσσης. Έτσι η πιθανότητες ήταν 2, γύρω από την Αφρική ή μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού. Ο Κολόμβος υποστήριζε την 2η επιλογή. Δυσκολεύτηκε όμως να πείσει τους αρμόδιους για αυτή του την επιλογή γιατί μέχρι τότε επικρατούσε η άποψη ότι η Γη ήταν επίπεδη.

Έκανε αίτηση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης να χρηματοδοτήσουν την αποστολή του χωρίς κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Η Ισπανία όμως έδειξε ενδιαφέρον αν και είχε σε αναμονή αυτή την επένδυση για 7 χρόνια. Κατόπιν σύναψε συμβόλαιο με τον Κολόμβο και του παραχώρησε 1 πλοίο του βασιλικού ναυτικού και άλλα δύο ιδιωτικά πλοία.

Έτσι το 1ο του ταξίδι ξεκίνησε το 1492. Πρώτα έφτασε στις Μπαχάμες της Καραϊβικής και λόγω του σκουρόχρωμου πληθυσμού, πίστεψε ότι βρίσκεται στην Ινδία. Σε αυτό του το ταξίδι ανακάλυψε επίσης την Κούβα, την Αϊτή και την Δομινικανή Δημοκρατία. Επιστρέφοντας στην Ισπανία, του απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δον’ και του αντιβασιλέα σε όλες του τις ανακαλύψεις.

Έπειτα η Ισπανία του ενέκρινε και 2ο ταξίδι με περισσότερη υποστήριξη από το βασιλικό ναυτικό και από ιδιώτες. Έτσι κινήθηκε νοτιοδυτικότερα για να ανακαλύψει την Ιαπωνία. Όμως ανακάλυψε το Πουέρτο Ρίκο, την Τζαμάικα και το ότι η Κούβα είναι νησί. Το 1496 επέστρεψε στην Ισπανία όπου παρέμεινε για 2 χρόνια.

Το 3ο του ταξίδι ξεκίνησε το 1498 κατά το οποίο έφτασε στην Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στην Βενεζουέλα. Για 2 χρόνια δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις ανακαλύψεις του αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει ιθαγενείς αλλά και ‘εσωτερικούς’ αντιπάλους που επιζητούσαν την ανατροπή του. Έτσι ζήτησε να είναι υπεύθυνος μόνο για ανακαλύψεις και όχι να ηγείται προσωπικό. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα για αυτόν και την Ισπανία ήταν το ότι αυτή την περίοδο οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν την Βραζιλία και την Ινδία με τον θαλασσοπόρο Βάσκο Ντα Γκάμα.

Το τελευταίο του ταξίδι άρχισε το 1502 με σκοπό την δυτική Ινδία, όπου δεν πήγαν οι Πορτογάλοι. Στην διάθεση του είχε 4 παλιά πλοία. Δυστυχώς έφτασε στην Ονδούρα της κεντρικής Αμερικής, και κατόπιν κινήθηκε για τον Παναμά. Αναγκάστηκε όμως να αρχίσει τον δρόμο της επιστροφής αφού είχε πολλά προβλήματα όπως έλλειψη πόρων, απειθαρχία του πληρώματος του και επιθέσεις ιθαγενών. Κατά την επιστροφή ανακάλυψε τα νησιά Κεϊμαν, πριν φτάσει οριστικά στην Ισπανία.

Απεβίωσε το 1506. Προς τιμή του η χώρα Κολομβία και ο αστεροειδής 327 Κολομβία πήρα το όνομα του.

[Πηγή: el.wikipedia.org]

Untitled