Θρυλικός άντρας: Ίσως ο πιο σπουδαίος σκακιστής όλων των εποχών – Bobby Fischer

Ο Bobby Fischer ήταν Αμερικανός σκακιστής που από πολλούς του είδους θεωρείται ο σπουδαιότερος όλων των εποχών.

Ήταν ο νεαρότερος που κέρδισε το πρωτάθλημα των ΗΠΑ στην ηλικία των 14 ετών και ο πρώτος Αμερικάνος που κέρδισε των παγκόσμιο τίτλο.

Γεννήθηκε το 1943 στο Σικάγο των ΗΠΑ. Άρχισε να μαθαίνει σκάκι στην ηλικία των 6, όταν η μεγαλύτερη αδελφή του, του έκανε δώρο ένα σκάκι. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν ακόμα βρέφος.

Το 1958, σε ηλικία 15 ετών, έγινε ο νεαρότερος που κέρδισε τον τίτλο του διεθνούς Grand Master.

Το 1972 έπαιξε τον ‘Αγώνα του αιώνα’ όπως θεωρήθηκε από πολλούς, όταν κέρδισε τον Ρώσο Boris Spassky. Ήταν περισσότερο συμβολική η νίκη ως νίκη της Δύσης κατά της Ανατολής.

Αν και πανέξυπνος, με δείκτη νοημοσύνης 181, ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά και σχόλια. Στα μέσα της δεκαετίας ’70 αρνήθηκε να παίξει σε τελικό και έτσι του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή. Επίσης έκανε συχνά αντισημιτικά σχόλια αν και η μητέρα του ήταν εβραία. Αυτός ήταν και ο λόγος που για κάποια χρόνια δεν ζούσε στις ΗΠΑ ώστε να μην δικαστεί και ίσως ακόμα να φυλακιζόταν. Ακόμα δήλωσε την ευχαρίστηση του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά της χώρας του στις 11 του Σεπτέμβρη του 2001.

Το 2004 φυλακίστηκε στην Ιαπωνία για κάποιους μήνες όταν προσπάθησε να φύγει από αεροδρόμιο της χώρας με πλαστό διαβατήριο. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε μία Γιαπωνέζα πρωταθλήτρια του παιχνιδιού.

Απεβίωσε το 2008 στην Ισλανδία, όπου είχε πάρει υπηκοότητα, από προβλήματα στον νεφρό του.

Έγραψε δύο βιβλία τα οποία είναι το ‘Bobby Fischer teaches chess’ και το ‘My 60 memorable games’. Το ντοκιμαντέρ για την ζωή του ονομάζεται ‘Bobby Fischer against the world’. Βιογραφικό βιβλίο για την ζωή του είναι το ‘Endgame: Bobby Fischer remarkable rise and fall’. Επίσης υπάρχει και ταινία για την ζωή του, που ονομάζεται ‘Pawn sacrifice’.

[Πηγή: http://www.biography.com]

14