Θρυλικός άντρας: Μέγας Αλέξανδρος

Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν βασιλιάς της Μακεδονίας από το 336 π.Χ. μέχρι το 323 π.Χ. Κατάφερε να ενώσει σχεδόν όλες τις πόλεις-κράτη της Ελλάδας και επίσης κατέλαβε την Περσική Αυτοκρατορία.

Γεννήθηκε το 356 π.Χ. στην Μακεδονία και ήταν γιός του βασιλιά Φίλιππου Β’ και της βασίλισσας Ολυμπιάδας. Όταν ήταν ακόμα ανήλικος δεν έβλεπε συχνά τον πατέρα του γιατί αυτός έλειπε σε εκστρατείες, κάτι που δημιούργησε κακές σχέσεις μεταξύ τους και έτσι είχε μεγάλη επιρροή από την μητέρα του. Ακόμα απεχθανόταν το ότι ο πατέρας του ήταν παντρεμένος και με άλλες γυναίκες αλλά και το ότι είχε πολλές ερωμένες.

Σαν μαθητής έμαθε αρχικά μαθηματικά, ιππασία και τοξοβολία. Ο πατέρας του πήρε για δάσκαλο του γιού του τον Αριστοτέλη για να τον διδάξει φιλοσοφία, ποίηση, υποκριτική, επιστήμη και πολιτική. Ο μικρός Αλέξανδρος θαύμαζε τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα.

Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στον μακεδονικό στρατό και άρχισε να ακολουθεί τον πατέρα του στις εκστρατείες. Δύο χρόνια αργότερα έγινε ο διοικητής του ιππικού και βοήθησε τον πατέρα του να υποτάξει τις άλλες ελληνικές πόλεις-κράτη. Όμως σύντομα οι διαφορές στον χαρακτήρα τους έφεραν μεγάλες προστριβές.

Η σχέση τους έφτασε στο χειρότερο της σημείο όταν ο πατέρας του παντρεύτηκε την τελευταία του σύζυγο. Τότε ο νεαρός Αλέξανδρος και η μητέρα του υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την Μακεδονία. Θα επέστρεφαν μόνο όταν και εάν η σχέση τους βελτιωνόταν.

Το 336π.Χ ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και έτσι ο Αλέξανδρος σε ηλικία 19 ετών στέφθηκε βασιλιάς. Τότε οι πόλεις της νότιας Ελλάδας επαναστάτησαν και αρνήθηκαν την μακεδονική ηγεμονία. Όμως ο Αλέξανδρος έστειλε αμέσως τον στρατό του και έτσι αποκατέστησε την αρχηγία του.

Το 334π.Χ. ξεκίνησε την εκστρατεία του κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η πρώτη μεγάλη μάχη μεταξύ ελληνικού και περσικού στρατού, δόθηκε στον Γρανικό Ποταμό με νίκη των Ελλήνων. Ένα χρόνο αργότερα, δόθηκε η Μάχη στην Ισσό με ακόμα μία νίκη υπέρ των Ελλήνων. Αν και ο στρατός τους ήταν μικρότερος αριθμητικά, η στρατιωτική ιδιοφυία του Αλέξανδρου, τους έδωσε λαμπρή νίκη.

Την ίδια χρονιά κατάφερε να συλλάβει τον αυτοκράτορα της Περσίας και έτσι έγινε αυτός αυτοκράτορας. Το επόμενο του βήμα ήταν να κατακτήσει την Αίγυπτο και αυτό έγινε χωρίς αντίσταση από την χώρα της Αφρικής. Εκεί δημιούργησε την πόλη της Αλεξάνδρειας με ελληνική κουλτούρα.

Το 331 π.Χ. νίκησε ξανά τον περσικό στρατό στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Ροξάνα, μία Περσίδα πριγκίπισσα.

Ένα χρόνο αργότερα εισέβαλε στην Ινδία και νίκησε τον βασιλιά Πόρο στον ποταμό Υδάσπη. Ο ίδιος ήθελε να προχωρήσει ανατολικά αλλά ο στρατός του ήταν κουρασμένος και αρνήθηκε. Έτσι ο δρόμος της επιστροφής άρχισε. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδρομής τραυματίστηκε σοβαρά σε μία μάχη αλλά ανάρρωσε. Η πορεία ήταν αφιλόξενη και πολλοί στρατιώτες πέθαναν.

Το 324π.Χ. έφτασε στην πόλη Σούσα. Εκεί άρχισε να οργανώνει μισθοφόρους για να μπορέσει να επιτεθεί σε χώρες τις βόρειας Αφρικής. Αυτό, η συμπεριφορά του, το ότι υποχρέωνε Έλληνες να παντρεύονται Περσίδες και το ότι υιοθέτησε περσικό τρόπο ζωής, δεν άρεσε στους Έλληνες. Προσπαθούσε να ενώσει τις δύο κουλτούρες αλλά αυτό είχε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απεβίωσε από αρρώστια το 323π.Χ. Η Ροξάνα γέννησε τον γιό του λίγους μήνες μετά τον θάνατο του.

Η αυτοκρατορία του αμέσως μετά διαχωρίστηκε σε 4 τμήματα τα οποία κυβερνούσαν πρώην στρατηγοί του.

[Πηγή: www.biography.com]

15