Υγέια: Τι είναι η εγκεφαλική παράλυση

Η εγκεφαλική παράλυση δεν είναι νόσος αλλά σύμπτωμα. Προκαλεί μόνιμες αλλά όχι αμετάβλητες διαταραχές ανάπτυξης της στάσης και της κίνησης του ατόμου.

Οφείλεται σε βλάβες του εγκεφάλου που αναπτύσσεται κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής. Οι κύριες αιτίες εμφάνισης της είναι η φτωχή οξυγόνωση του εγκεφάλου ή λόγω αιμάτωσης του κατά την γέννηση ή μετά από αυτή.

Μπορεί να προκαλέσει πόνο, επιληπτικές κρίσεις, ακράτεια ούρων, και προβλήματα στην όραση, την ακοή, την αντίληψη, την επικοινωνία, την συμπεριφορά και τον ύπνο. Θα προκαλέσει κινητική ανάπτυξη, βλάβη στη φαιάς ουσία, εγκεφαλική δυσπλασία, λοίμωξη ή ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Η διάγνωση της μπορεί να γίνει κατά τις ηλικίες 12 εβδομάδων και 2 χρονών. Τα άτομα με αυτό το σύμπτωμα έχουν συνήθως φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Όμως το 5 με 10 % αυτών των ατόμων πεθαίνουν στην παιδική ηλικία.

Το 55% αυτών μπορούν να περπατούν χωρίς στήριξη, το 15% περπατούν με στήριξη και το 30% χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο.

Για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, απαιτείται η συνεισφορά διαφόρων επαγγελματιών όπως του γιατρού, του φυσιοθεραπευτή , του λογοθεραπευτή, του ψυχολόγου, του κοινωνικού λειτουργού, του γυμναστή και του παιδαγωγού.

[Πηγή: www.mediphysio.gr]

1