Η τρύπα του όζοντος συγχέεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά δεν είναι τα ίδια, αν και συνδέονται.

Τι είναι όμως στα αλήθεια το όζον; Είναι ένα ασταθές αέριο του οποίου τα μόρια έχουν 3 άτομα οξυγόνου (Ο3). Βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σε ποσοστό 10% και στη στρατόσφαιρα σε ποσοστό 90%.

Τώρα θα εξηγήσουμε γιατι θεωρείται ασπίδα προστασίας για τη ζωή μας. Ο λόγος είναι ότι το όζον απορροφά τις πλείστες απο τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν δεν υπήρχε το όζον, μόνο μερικά είδη ψαριών θα μπορούσαν να επιβιώσουν τα οποία ζούν σε μεγάλο βάθος κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη πλήρη εξάρτηση του ανθρώπου στα καύσημα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού του όζοντος που περιβάλλει τη Γη. Ο λόγος τώρα, που μειώνεται το όζον είναι απο την εκπομπή ρύπων και κυρίως των χλωροφθορανθράκων (CFC). Η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά τους CFC και με αυτή τη χημική αντίδραση παράγονται ουσίες που καταστρέφουν τα μόρια Ο3.

Στη πραγματικότητα δεν είναι μια τρύπα αλλά είναι το πάχος του στρώματος του όζοντος γύρω απο τη Γη, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τη τοποθεσία και την εποχή. Στους πόλους της Γης, αυτό το στρώμα είναι παχύτερο απο άλλες περιοχές και επισής κατά την άνοιξη αυτο το πάχος είναι αυξημένο.

Έτσι, όπως καταλαβαίνουμε η ‘τρύπα του όζοντος’ είναι στα αλήθεια το φαινόμενο κατά το οποίο το πάχος του στρώματος του όζοντος μειώνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνθήκες στους πόλους της Γης συνδράμουν στη περαιτέρω μείωση του όζοντος. Επίσης έρευνες έχουν καταδείξει ότι οι υπεριώδεις ακτινοβολίες σχετίζονται με επιπλοκές στα μάτια μας και με τον καρκίνο του δέρματος.

Λόγω της σοβαρότητας του φαινομένου, το 1987 υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, για να αποτρέψει επιπλέον μείωση του όζοντος. Μέχρι το 2009 αυτό το πρωτόκολλο υπογράφηκε απο όλες τις χώρες του Ο.Η.Ε.

Μέχρι στιγμής σταμάτησε η μείωση του όζοντος και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2070 το όζον θα αποκατασταθεί πλήρως.

[ Πηγή : http://www.kathimerinifysiki.gr ]

-1-638