Αυτή την στιγμή μόνο 3 χώρες έχουν την ανάγκη αλλά και διαθέσιμους πόρους να κατασκευάσουν μεγάλα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, τα οποία είναι ικανά να πλήξουν στόχους σε οποιονδήποτε μέρος της Γης.

Η Κίνα νιώθει την ανάγκη να επικρατήσει στον Ειρηνικό Ωκεανό για την εθνική της ασφάλεια. Χρειάζεται να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγγύτερη της περιοχή ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον τελευταίο αιώνα ανέπτυξαν αμυντικές θέσεις σε νησιά του Ειρηνικού αλλά και κατασκεύασαν πανίσχυρα αεροπλανοφόρα.

Η Κίνα γνωρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει την αμερικανική αεροπορία είναι με το να την πλήξει στο έδαφος. Φυσικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με ρουκέτες, αλλά το πρόβλημα με αυτές είναι ότι ανιχνεύονται από τα εχθρικά ραντάρ. Έτσι με την χρήση μεγάλων ‘αόρατων’ βομβαρδιστικών αεροσκαφών μπορεί να ταξιδέψει σε μακρινές περιοχές όπου βρίσκονται βάσεις των Αμερικάνων και να τις πλήξει. Με ένα ‘αόρατο’ αεροσκάφος δίνεται ελάχιστος χρόνος στην αεράμυνα του εχθρού για να δράσει. .

Με την δημιουργία του Η-20, η Κίνα επιδιώκει να μπορεί να πλήξει τις βάσεις των Αμερικάνων στον Ειρηνικό Ωκεανό αλλά και τους στόλους τους στη ίδια περιοχή. Με βεληνεκές 12.000 χιλιομέτρων και ωφέλιμο φορτίο 20 τόνων το Η-20 θα μπορεί να αναμετρηθεί με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, στις Φιλιππίνες, στο νησί Γκουάμ κ.α.

Το αεροσκάφος αυτό το οποίο μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία Xi’an. Μέρος των αποστολών του θα είναι και οι παρακολουθήσεις σε εχθρικό έδαφος. Υπολογίζεται σύντομα να είναι έτοιμο και να αρχίσει η παραγωγή του το 2025.

Αν οι Κίνα επιτύχει αυτόν της τον στόχο, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσουν ραντάρ που να μπορούν να ανιχνεύουν ‘αόρατα’ αεροσκάφη, κάτι που μέχρι τώρα ήταν ανάγκη της Ρωσίας και της Κίνας.

[Πηγή: www.nationalinterest.com]

11