Η Ρόζα Σάνινα ήταν σοβιετική ελεύθερη σκοπεύτρια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με 59 επιβεβαιωμένες εκτελέσεις. Ήταν η πρώτη ελεύθερη σκοπεύτρια της Σοβιετικής Ένωσης.

Γεννήθηκε το 1924 από φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν παράλυτος λόγω τραυματισμού του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε 6 αδέλφια και η οικογένεια της μεγάλωνε και 3 ορφανά. Για να πηγαίνει σχολείο περπατούσε 13 χιλιόμετρα και τα Σάββατα πρόσεχε την άρρωστη θεία της.

Όταν έγινε 14 χρονών, αποφάσισε να πάει κολλέγιο σε αντίθεση με την γνώμη των γονιών της. Για να μπορέσει να τα καταφέρει αναγκάστηκε να διασχίσει 200 χιλιόμετρα δάσους. Εκεί για να μπορέσει να έχει ένα εισόδημα, αναγκαζόταν και να εργάζεται.

Ο αδελφός της πολεμούσε εκείνη την περίοδο και το 1941 σκοτώθηκε. Τότε η Ρόζα πήρε την απόφαση να καταταγεί εθελοντικά στον στρατό και να πάει να πολεμήσει. Τότε ο σοβιετικός στρατός αποφάσισε να εντάξει στο δυναμικό του και γυναίκες ελεύθερες σκοπεύτριες γιατί τις θεωρούσε υπομονετικές, προσεχτικές, πονηρές και γιατί είχαν ευέλικτα άκρα.

Αρχικά ξεκίνησε πανεπιστημιακό πρόγραμμα για στρατιωτική θητεία. Έπειτα έγινε αρχιλοχίας και πήγε στην πρώτη γραμμή. Στην πορεία έγινε και διοικητής διμοιρίας. Κατά την δράση της, τραυματίστηκε δύο φορές σοβαρά, μία φορά από σφαίρα και την δεύτερη από θραύσματα ρουκέτας.

Σκοτώθηκε το 1945 εν ώρα υπηρεσίας στην Πρωσία (γερμανικό κρατίδιο) από έκρηξη βόμβας όταν έσπευσε να βοηθήσει ένα συνάδελφο της.

Μετά το τέλος του πολέμου σκόπευε να αφοσιωθεί σε ορφανά παιδιά.

Το εξαιρετικό ταλέντο της στο σημάδι και η γενναιότητα της, της έδωσε πολλές τιμητικές διακρίσεις, μία από αυτές και το Μετάλλιο του Τάγματος της Δόξας.

Το 1965 κυκλοφόρησε το πολεμικό ημερολόγιο της.

[Πηγή: el.wikipedia.org]

16