Το πρόγραμμα για την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού θα ηγείται από τις ΗΠΑ και ονομάζεται Deep Space Gateway με σκοπό της εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος. Αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ο σταθμός αυτός θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη και θα περιλαμβάνει αποστολές στην επιφάνεια της. Ίσως επίσης να χρησιμοποιηθεί και για περαιτέρω αποστολές στον πλανήτη Άρη.

Ήδη έχει υπογραφή στην Αδελαΐδα, ένα συμβόλαιο για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αφού έχουν συμφωνήσει στο σύστημα πρόσδεσης των σταθμών των δύο χωρών. Ο σχεδιασμός θα είναι κυρίως ρώσικος αφού η διαστημική υπηρεσία Roscosmos έχει μεγαλύτερη πείρα σε τέτοιο εξοπλισμό. Ο σχεδιασμός του σταθμού θα είναι τέτοιος ώστε να επιτρέψει στο μέλλον και σε διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών να συνεργαστούν.

Είναι το πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν οι ρωσικοί πύραυλοι Proton-M και Angara για την δημιουργία της υποδομής αυτού του σταθμού. Υπολογίζεται ότι οι εργασίες θα αρχίσουν στα μέσα της δεκαετίας 2020’. Θεωρείται ότι υπήρξε καθυστέρηση σε αυτή την συμφωνία λόγω της έντασης μεταξύ των δύο χωρών για το ουκρανικό και το συριακό πρόβλημα.

[Πηγή: www.theguardian.com]

Untitled