Η Ίντιρα Γκάντι ήταν η 3η πρωθυπουργός της Ινδίας και διετέλεσε σε αυτό το αξίωμα από το 1966 μέχρι το 1984, με μία διακοπή 3 χρόνων. Ήταν κόρη του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας Jawaharlal Nehru, από τον οποίο απέκτησε εμπειρία σε πολιτικό επίπεδο.

Γεννήθηκε το 1917 και ήταν μοναχοπαίδι. Το 1936 έχασε τη μητέρα της και 6 χρόνια αργότερα νυμφεύτηκε τον Φερόζε Γκάντι.

Το 1955 έγινε μέλος του Congress Party και 4 χρόνια αργότερα εξελέγη πρόεδρος του. Όταν το 1966 ο διάδοχος του πατέρα της πέθανε, τον διαδέχτηκε και έγινε πρωθυπουργός.

Το 1971, μετά τον πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, οι ηγέτες των δύο χωρών αποφάσισαν να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές ειρηνικά και επίσης να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Bangladesh.

Δύο μεγάλα επιτεύγματα της Γκάντι ήταν ότι μείωσε το πρόβλημα έλλειψης τροφίμων στη χώρα με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που ευνόησαν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα υπό την ηγεσία της, η Ινδία κατέστη πυρηνική δύναμη.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν οι πολιτικοί της αντίπαλοι την κατηγορούσαν για απολυταρχισμό και διαφθορά. Το 1975 βρέθηκε ένοχη για αθέμιτα μέσα με πολιτικά οφέλη και για κατάχρηση δημοσίου πλούτου. Τότε η αντίδραση της ήταν να στείλει στη φυλακή αρκετούς αντιτιθέμενους της. Το αποτέλεσμα τελικά ήταν να υποχρεωθεί σε παραίτηση 2 χρόνια αργότερα και τον επόμενο χρόνο να φυλακιστεί για μικρό διάστημα.

Επέστρεψε όμως στο πολιτικό προσκήνιο το 1979 και 1 χρόνο αργότερα επανεκλέγηκε πρωθυπουργός.

Τον ίδιο χρόνο, η μοίρα της έπαιξε το χειρότερο παιχνίδι αφού έχασε τον γιο της σε αεροπορικό δυστύχημα.

Το 1980 επίσης, σε πολιτικό επίπεδο δέχτηκε μεγάλη πίεση όταν η φυλή Sikhs που ζει στη περιοχή Punjab είχε αποσχιστικές τάσεις από την υπόλοιπη Ινδία. Τότε η Ίντιρα διέταξε τον στρατό να επέμβει, κάτι που επέφερε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες της φυλής Sikhs.

4 χρόνια αργότερα, φονεύθηκε από 2 σωματοφύλακες της που κατάγονταν από την φυλή Sikhs και την διαδέχτηκε ο γιός της. Το πτώμα της αποτεφρώθηκε βάση της ινδουιστικής παράδοσης.

[Πηγή: www.biography.com]

Untitled