Το πρόγραμμα Tempest είναι αυτό που προετοιμάζει το βρετανικό αεροσκάφος 6ης γενιάς που υπολογίζεται να μπει σε υπηρεσία το 2035.Μέχρι στιγμής γίνονται εργασίες για διάφορα concepts παρά μόνο σε ένα, έτσι ώστε να καταλήξει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

Ως αεροσκάφος 6ης γενιάς θα διαθέτει προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα αυτονομίας. Ακόμα πιστεύεται ότι θα είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος με όπλα laser και αυτό γιατί αυτά τα όπλα είναι πιο ακριβή.

Το κράνος θα παρουσιάζει τρισδιάστατη εικόνα αλλά και όλα τα σημεία του πίνακα οργάνων. Λόγω του ότι η τεχνολογία που αναπτύσσεται είναι κυριολεκτικά του μέλλοντος, καλό θα ήταν να δούμε το 3ο βίντεο της ιστοσελίδας https://www.forces.net/news/tempest-building-fighter-jet-future. Μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε πως θα μπορεί ο πιλότος να χειριστεί το αεροσκάφος και τα συστήματα του. Όσον αφορά το πιλοτήριο, βλέπουμε στο βίντεο ότι δεν υπάρχουν καθόλου κουμπιά ή μοχλοί. Όλα θα εμφανίζονται στην οθόνη του κράνους. Φυσικά αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την αξιοπιστία του συστήματος αυτού. Για αυτό και οι σχεδιαστές και οι μηχανολόγοι εργάζονται για να το τελειοποιήσουν.

Μία άλλη καινοτομία του κράνους θα είναι ότι θα μπορεί να ‘διαβάζει’ την σκέψη του πιλότου για να μπορεί το αεροσκάφος να δρα πιο αποτελεσματικά και γρήγορα.  

[Πηγή: www.forces.net]