Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης ήταν αγωνιστής κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και ποιητής.

Γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1938 και ήταν το 4ο παιδί της οικογένειας. Ήταν άριστος μαθητής που συμμετείχε στην μαθητική προσπάθεια κατά των Άγγλων.

Το 1953 λίγες μέρες πριν την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, αναρτήθηκε από το καθεστώς αγγλική σημαία στα σχολεία. Αυτό εξόργισε τους μαθητές οι οποίοι διαδήλωσαν για υποστολή της. Αυτό συνέβη στο Ιακώβιο Γυμνάσιο της Πάφου. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας όμως ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε την αγγλική σημαία. Στα επεισόδια οι μαθητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία αλλά ο διοικητής των Άγγλων διέταξε να αποσυρθεί ο στρατός του για να μην αμαυρωθεί η στέψη. Έτσι η Πάφος έγινε το μόνο μέρος που δεν εορτάστηκε η στέψη. Για αυτό που έκανε, ο Ευαγόρας συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω του νεαρού της ηλικίας του.   

Το 1955 ο Ευαγόρας εγκατέλειψε το σχολείο για να ενταχθεί στις δυνάμεις της ΕΟΚΑ. Σύντομα θα συλληφθεί ξανά κατά την διάρκεια διαδήλωσης αλλά δεν κατηγορήθηκε αφού δεν παραδέχθηκε κάποιο παράπτωμα. Ήταν η περίοδος που μπήκε στο σχολείο του και άφησε το γνωστό ποίημα του ‘Θα πάρω μια ανηφοριά’.

Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 18 του Φλεβάρη, θα συλληφθεί ξανά από αγγλική περίπολο όταν τον εντόπισε με άλλους δύο συναγωνιστές του για μεταφορά όπλων και τροφίμων για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Οι άλλοι δύο κατάφεραν να διαφύγουν.

Η δίκη του αποφασίστηκε για τις 25 του Φλεβάρη του επόμενου χρόνου. Στη  δίκη του είπε ‘Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ότι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος ο οποίος  ζητεί της Ελευθερία του. Τίποτα άλλο’. Η απόφαση της δίκης, όπως γνωρίζουμε ήταν ο απαγχονισμός.

Η Κύπρος και η Ελλάδα προσπαθούν να αποτρέψουν την ποινή με επιστολές σε κυβερνήτη και Ηνωμένα Έθνη. Επίσης πολιτικοί και κληρικοί από όλο τον κόσμο ζητούν χάρη, αλλά οι Άγγλοι έμειναν ανένδοτοι.

Ήταν ο νεαρότερος και τελευταίος των αγωνιστών που απαγχονίστηκαν. Ο τάφος του βρίσκεται στα Φυλακισμένα Μνήματα.

[Πηγή: el.wikipedia.org]