Πιθανότατα όλοι μας έχουμε ακούσει ότι η προστασία των μελισσών συνδέεται με την προστασία της βιοποικιλότητας και ότι η συνεισφορά των μελισσών στην ανθρωπότητα και την επιβίωσης της, είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. 

Τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου, με απόφαση του ΟΗΕ, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. 

Ο πρώτος που συνέδεσε την ύπαρξη της ανθρωπότητας με την ύπαρξη της μέλισσας, ήταν ο Άλμπερτ Αίνστάιν (https://idol-man.blog/%ce%b8%cf%81%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%84-%ce%b1%cf%8a%ce%bd%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%bd/). Σε συνέντευξη του το 1965 είπε ότι ‘αν οι μέλισσες εξαφανιστούν από την Γη, ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει μόλις 4 χρόνια’.

Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, οι επικονιαστές έχουν μειωθεί κατά τα ¾ τα τελευταία 30 χρόνια στην Ευρώπη. Οι πιο πιθανές αιτίες είναι η αύξηση των παρασιτοκτόνων και η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες, κινδυνεύουν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Οι επικονιαστές που αναφέραμε μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και έτσι γίνεται η παραγωγή φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων κ.α. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι η επικονίαση είναι θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση του οικοσυστήματος.

Αν συνεχιστεί η τάση εξαφάνισης των επικονιαστών, τότε τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι φυτικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν από το ρύζι, το καλαμπόκι και τις πατάτες, που αυτό δεν είναι ισορροπημένη διατροφή. Αυτό θα έχει ακόμα άσχημη συνέπεια στις καλλιέργειες που παρέχουν εισόδημα σε γεωργούς.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι υπάρχουν 20.000 είδη μελισσών που παράγουν πέραν των 300 ειδών μελιού.

[Πηγή: www.protothema.gr]