Το πλαστικό ανακαλύφθηκε το 1907 και έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλούς τομείς. Η εύκολη κατασκευή του και η φθηνή του τιμή το κατέστησαν χρήσιμο προϊόν το οποίο βελτίωσε την ποιότητα της ζωής μας.

Όμως όπως όλοι ξέρουμε, όταν βελτιώνουμε κάτι, τότε κάτι άλλο καταστρέφουμε γιατί όλα έχουν τις επιπτώσεις τους. Έτσι και το πλαστικό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο περιβάλλον (https://idol-man.blog/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%cf%8c%ce%bb%cf%85%ce%bd%cf%83%ce%b7/).

Σήμερα μία βρετανική εταιρεία με το όνομα MacRebur, εφηύρε μία μέθοδο με την οποία θα χρησιμοποιούνται παλιά πλαστικά μπουκάλια που έχουν απορριφθεί για να βελτιώσουν την ποιότητα και την κατάσταση των δρόμων.

Η ιδέα ξεκίνησε από την Ινδία όπου άνθρωποι μαζεύουν τα παλιά πλαστικά μπουκάλια για να τα λιώσουν και να καλύψουν τις λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους.   

Η νέα αυτή μέθοδος αναμένεται να μειώσει την ενέργεια κατασκευής δρόμων, σε σύγκριση με την κατασκευή δρόμων ασφάλτου. Είναι ευκολότερη μέθοδος που θα καταναλώνει λιγότερο καύσιμο αλλά ακόμα το υλικό θα είναι φθηνότερο. Το άλλο θετικό αυτής της μεθόδου είναι ότι τα περισσότερα είδη πλαστικού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τον σκοπό.

Για την κατασκευή του νέου αυτού υλικού θα γίνεται ανάμειξη του πλαστικού με την άσφαλτο. Το πλαστικό που θα χρησιμοποιείται θα πρέπει απαραιτήτως να είναι απορριφθέν και όχι να είναι καινούργιο ή και ακόμα και ανακυκλώσιμο.

Οι δρόμοι που θα κατασκευάζονται με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο ελαστικοί και θα είναι πιο ανθεκτικοί στα καιρικά φαινόμενα.

Μετρήσεις που έγιναν σε εργαστήρια δείχνουν ότι το νέο αυτό υλικό θα είναι 3 φορές πιο ανθεκτικό στον χρόνο αλλά και 60% πιο δυνατό. Φυσικά η πραγματικότητα σε βάθος χρόνου θα δείξει αν αυτό αληθεύει.   

Το πλεονέκτημα τις τακτικής αυτής είναι ότι μειώνει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι η μείωση της ποσότητας απορριφθέντος πλαστικού και το δεύτερο είναι η βελτίωση των δρόμων.

[Πηγή: www.healthyfoodhouse.com]