Ο Ferdinand Porsche ήταν αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων που ίδρυσε το 1931 την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Porsche.

Γεννήθηκε το 1875 και από μικρός έδειξε ότι είχε τάση για την τεχνολογία και τον ηλεκτρισμό.

Σε ηλικία 18 ετών βρήκε δουλεία σε μία εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών και παράλληλα σπούδαζε στο Imperial Technical University στην Βιέννη. Οι προϊστάμενοι του δεν άργησαν να διαπιστώσουν τις ικανότητες του και έτσι σύντομα του δόθηκε διευθυντική θέση.

Το 1897 κατάφερε να ολοκληρώσει την κατασκευή ηλεκτρικού μοτέρ που εφάρμοζε σε τροχό και έπειτα ενεπλάκη στο τμήμα της εταιρείας υπεύθυνο για τον σχεδιασμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του κόσμου. Η φήμη του τότε πήρε παγκόσμιες διαστάσεις.

Το 1923 πήγε στην Στουτγάρδη για να εργαστεί για την Daimler που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Mercedes Benz. Η θέση που έλαβε ήταν στο διοικητικό συμβούλιο και παράλληλα συνέβαλε στην κατασκευή μηχανής με συμπιεστή.   

Το 1931 αποφάσισε να αποσυρθεί από την Daimler για να μπορέσει να ιδρύσει την δική του εταιρεία.

Τρία χρόνια αργότερα άρχισε να σχεδιάζει το αυτοκίνητο ‘του λαού’ όπως του είχε ζητηθεί από τον Χίτλερ. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του γνωστού αυτοκινήτου της VW, Σκαραβαίου.     

Το 1937 τιμήθηκε με το βραβείο της Γερμανίας για Τέχνη και Επιστήμη.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδίασε άρματα μάχης για το καθεστώς των Ναζί. Όμως το συμβόλαιο για την προμήθεια του γερμανικού στρατού με άρματα, το κέρδισε άλλη εταιρεία. 

Μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη από τους Συμμάχους και φυλακίστηκε για 22 μήνες. Κατά την περίοδο αυτή εργαζόταν για τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου Porsche Cisitalia.

Απεβίωσε το 1951.

[Πηγή: www.biography.com]

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο

Porsche Cisitalia