Ο νέος αυτός σταθμός θα ονομάζεται Lunar Orbiting Platform Gateway και θα είναι αρκετά μικρότερος από τους υφιστάμενους σταθμούς που περιφέρονται γύρω από τη Γη.

Ένας εκ των ρόλων του θα είναι η έναρξη διαστημικών αποστολών κατά το προσεχές μέλλον. Επίσης από εκεί θα στέλλονται διαστημικά οχήματα στην επιφάνεια της Σελήνης για τη διεξαγωγή ερευνών και πειραμάτων. Ενδέχεται ακόμα, από εκεί να ξεκινούν αποστολές για τον πλανήτη Άρη. Το πλεονέκτημα θα είναι ότι ο εξοπλισμός θα μπορεί να είναι μικρότερος άρα και ελαφρύτερος και κατ’ επέκταση η αποστολή θα είναι οικονομικότερη.

Αναμένεται να είναι έτοιμο το 2020 και ο εσωτερικός του χώρος θα είναι 55m3. Τα μέλη του πληρώματος θα είναι κατά το μέγιστο 4 άτομα και οι αποστολές θα διαρκούν από 1 μέχρι 3 μήνες. Η απόσταση του από την επιφάνεια της Σελήνης θα μεταβάλλεται από τα 1500 μέχρι τα 70.000 χιλιόμετρα και η υγεία των αστροναυτών θα επιτηρείται από γιατρούς στη Γη.

Για τη δημιουργία αυτού του σταθμού έδειξαν ενδιαφέρον 5 εταιρείες, η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Bigelow Aerospace, η Boeing και η Sierra Nevada Corporation. Απομένει να παρουσιάσουν τα πρωτότυπα τους τα οποία θα αξιολογηθούν και θα αποφασιστεί πιο θα υλοποιηθεί.

[www.space.com]

2