Ο έρπης εκδηλώνεται με φουσκάλες σαν πεπλατυσμένα σπυράκια. Μεταδίδεται με στενή επαφή με άτομο που φέρει το μικρόβιο ή με επαφή με μολυσμένο αντικείμενο όπως πετσέτες, ξυραφάκια, πιάτα κτλ. Μετά την εκδήλωση του, ο ιός παραμένει στους ιστούς των νεύρων και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πριν από την εκδήλωση της λοίμωξης πιθανό να προκαλέσει πονόλαιμο, πυρετό ή πρησμένους αδένες.

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία μέχρι και τρείς εβδομάδες και διαρκούν από δύο μέχρι τρείς εβδομάδες. Τα συμπτώματα αυτά είναι κνησμός και μούδιασμα. Ο ιός αυτός εμφανίζεται σε μέρη του προσώπου.

Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει από μόνος του εντός δύο και τριών εβδομάδων αλλά θα ήταν καλύτερα να λάβουμε μέτρα κατά την εμφάνιση του όπως να πάρουμε αντιιικές αλοιφές ή αντιιικά φάρμακα.

Κάποιοι προσωρινοί τρόποι να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα του έρπη είναι να εφαρμόσουμε πάγο στο μέρος που αναπτύχθηκε, να το πλύνουμε με αντισηπτικό σαπούνι και να αποφεύγουμε τα ζεστά ροφήματα και τις αλμυρές τροφές. Επίσης θα ήταν καλό να αποφεύγουμε τον ήλιο, να μην χρησιμοποιούμε κοινόχρηστα αντικείμενα και να επαλείφουμε το μέρος με ενυδατική κρέμα για να αποτρέψουμε την ξήρανση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε αν ο έρπης εμφανιστεί κοντά στα μάτια μας ή εάν υπάρξει σε περίοδο που πάσχουμε από κάποια άλλη ασθένεια και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο.

[www.iatropedia.gr]