Η Rolex είναι ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών πολυτελείας που ιδρύθηκε το 1905 στο Λονδίνο. Στην αρχή οι ιδιοκτήτες της εταιρείας εισήγαγαν το μηχανισμό των ρολογιών και τον τοποθετούσαν στην εξαιρετικής ποιότητα θήκη που κατασκεύαζαν.

Το 1914 η Rolex κέρδισε βραβείο 1ης τάξης για ακρίβεια, διάκριση την οποία έπαιρναν μέχρι τότε μόνο χρονόμετρα του ναυτικού. Το 1919 η βάση της εταιρείας μεταφέρθηκε στη Γενέβη λόγω των φόρων που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι καινοτομίες της εταιρείας είναι, το 1ο αυτορυθμιζόμενο ρολόι χεριού (1931), το 1ο αδιάβροχο ρολόι χεριού, το 1ο ρολόι χεριού με αυτόματη ρύθμιση ημερομηνίας, το πρώτο αδιάβροχο ρολόι χεριού μέχρι τα 100 μέτρα βάθος, το 1ο ρολόι χεριού με δύο ώρες ζώνης, το 1ο ρολόι χεριού με αυτόματη ρύθμιση ημερομηνίας και μέρας και το 1ο ρολόι χεριού με χρονόμετρο.

Το 1960 κατασκεύασε πειραματικά ένα ρολόι που πήγε σε βάθος 10.916 μέτρα.

Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης χρονόμετρα, και ρολόγια για extreme αθλήματα, για πιλότους, καταδύσεις, πλοήγηση και αναρριχήσεις.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρολογιών είναι το ανοξείδωτο ατσάλι, ο κίτρινος χρυσός, ο ροζ χρυσός και ο λευκός χρυσός.

Τα πιο γνωστά μοντέλα της εταιρείας είναι τα Air King (το οποίο δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους πιλότους της RAF), Datejust, Daytona, Day-Date, Explorer, GMT Master, Milgauss, Oyster Perpetual, Oysterquartz, Sea Dweller, Sky Dweller, Submariner και το Yacht Master.

Η εταιρεία επίσης κατασκευάζει τα ρολόγια Tudor, τα οποία έχουν την ποιότητα και την αξιοπιστία των Rolex, αλλά προσφέρονται  σε πιο προσιτές τιμές.

Η Rolex χορηγεί αθλήματα όπως το τένις, golf, 24 Hours of Daytona, Le Mans 24 Hours, Φόρμουλα 1 και άλλα.

Η ψηλότερη τιμή που δόθηκε για ρολόι Rolex, ήταν 17.75 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, για ρολόι που κατείχε ο Paul Newman.

Το 2016 το περιοδικό Forbes κατέταξε την εταιρεία ως την 64η πιο ισχυρή εταιρία του κόσμου. Το 2017 η αξία της εταιρείας εκτιμήθηκε στα 8 δισεκατομμύρια δολάρια και σήμερα εργοδοτεί 2800 άτομα.

[en.wikipedia.org]

5