Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η NASA έστειλε αρκετές φορές ακτίνες laser σε ύψος 385.000 χιλιόμετρα πάνω από την Γη χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση. Μόλις πρόσφατα όμως, έχει ληφθεί σήμα πίσω.

Για τον σκοπό αυτό υπάρχουν ακόμα αντανακλαστικά κάτοπτρα σε διαστημόπλοιο το οποίο μελετά την Σελήνη από το 2009. Επίσης πριν 50 χρόνια έχουν τοποθετηθεί αντανακλαστικές πλάκες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Κάτι άλλο που έχει αποδειχθεί είναι ότι η Γη και η Σελήνη απομακρύνονται μεταξύ τους. Αυτό επιτυγχάνεται με το πείραμα που στέλνεται δέσμη φωτός στην Σελήνη και μετριέται ο χρόνος που θα επιστρέψει πίσω. Έτσι έχει υπολογιστεί ότι κάθε έτος η απόσταση Γης και Σελήνης αυξάνεται κατά 3.8 εκατοστά του μέτρου.

Οι μόνες χώρες που έχουν τοποθετήσει τέτοιες επιφάνειες στην Σελήνη είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ τις τοποθέτησαν το 1969 και το 1971 ενώ η Ρωσία το 1970 και το 1973.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον δεν είναι τόσο αποτελεσματικά αυτά τα πάνελ λόγω του ότι υπάρχει σκόνη στην επιφάνεια τους. Έτσι η NASA ετοιμάζεται να στείλει καινούργια πάνελ με μεγαλύτερη απόδοση και να τα τοποθετήσει σε άλλες περιοχές της Σελήνης.

Πρέπει όμως να πούμε, ότι μέχρι στιγμής η πιθανότητα να επέστρεφε σήμα πίσω στην Γη ήταν 1 στα 250 εκατομμύρια. Όμως με την ανάπτυξη μίας γαλλικής τεχνολογίας μπόρεσε να ληφθεί πίσω το σήμα που στάλθηκε λόγω του ότι το σήμα στέλνεται ως υπέρυθρο φως.

[Πηγή: www.scitechdaily.com]