Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο κατά την οποία, φυτά σε εσωτερικό χώρο καθαρίζουν το αέρα καλύτερα από ότι προηγουμένως.

Τα συνηθισμένα φίλτρα HEPA, δεν μπορούν να δεσμεύσουν τα μικρότερα των σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, όπως αυτά της βενζίνης και του χλωροφορμίου, τα οποία προκαλούν καρκίνο.

Έτσι δημιούργησαν ένα γενετικά μεταλλαγμένο φυτό το οποίο ονόμασαν pothos ivy, για να πετύχουν τον σκοπό τους, δηλαδή να καθαρίσουν τον εσωτερικό αέρα από αυτές τις δύο ουσίες. Πρόσθεσαν στο φυτό αυτό την πρωτεΐνη 2Ε1, με την οποία αντιδρούν χημικά αυτές οι δύο ουσίες παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και ιόντα χλωριδίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση των φυτών. Είναι δηλαδή ‘τροφή’ για τα φυτά.

Τα πειράματα κατέδειξαν ότι η ποσότητα του χλωροφορμίου στον αέρα μειώθηκε κατά 82% σε 3 μέρες και σχεδόν στο 0% σε 6 μέρες. Όσον αφορά την βενζίνη, η ποσότητα της έπεσε κατά 75% εντός 8 ημερών. Επίσης είναι πιο αποδοτικό να υπάρχει ένας ανεμιστήρας στο εσωτερικό του χώρο, ώστε να περιστρέφει τον αέρα και έτσι να καθαρίζει όλος ο αέρας και όχι μόνο αυτός που βρίσκεται κοντά στο φυτό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η επιστημονική ομάδα εργάζεται τώρα για να δημιουργήσει ακόμα μία πρωτεΐνη, η οποία προστιθέμενη στο φυτό θα μπορεί να διασπάσει την επιβλαβή ουσία φορμαλδεΰδη.

[Πηγή: www.sciencedaily.com]

2