Το Λονδίνο όπως όλοι γνωρίζουμε έχει πολύ μολυσμένο αέρα λόγω των πολλών ρύπων που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα. Οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι αυτό μειώνει το προσδόκιμο χρόνο της ζωής μας, δυσχεραίνει τις αρρώστιες και εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη των πνευμόνων των παιδιών. Επίσης αυξάνει τις πιθανότητες άσθματος και της άνοιας.

Μετά το 2010, στο Λονδίνο είχε αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των πετρελαιοκίνητων οχημάτων λόγω του ότι είναι καλύτερο για την κλιματική αλλαγή. Όμως όπως διαφάνηκε, είναι χειρότερο για την υγεία μας. Και αυτό λόγω τις ύπαρξης των οξειδίων του αζώτου που παράγονται κυρίως από τους πετρελαιοκινητήρες.

Έτσι οι αρχές της πόλης θέλουν να λάβουν δραστικότερα μέτρα τα οποία θα βοηθούν στην μειωμένη ύπαρξη αυτών των μολυσμένων ουσιών στον αέρα.

Το μέτρο που προωθείται αυτή την στιγμή και θα μπει σε εφαρμογή το επόμενο έτος είναι το αυστηρότερο που έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ανά το παγκόσμιο. Έτσι δηλαδή ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα καταβάλει ημερησίως 12.5 λίρες, πέραν των υφιστάμενων τελών, εάν χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του. Τις μέρες που δεν θα χρησιμοποιήσει το όχημα του, τότε δεν θα πληρώνει αυτά τα τέλη. Στην ζώνη αυτή ζουν πέραν των 3.5 εκατομμυρίων ανθρώπων και πολύ περισσότεροι την χρησιμοποιούν με το όχημα τους.

Τα παράπονα όμως είναι ότι θα πληγεί ο φτωχός πληθυσμός της πόλης, που θεωρεί ότι είναι μέτρο που απλά θα ‘φορτώσει’ τα ταμεία του κράτος χωρίς στην ουσία να απαμβλύνει το πρόβλημα της ρύπανσης.

[Πηγή: www.theguardian.com/uk]

8