Όπως όλοι ξέρουμε, έχουμε κάποιες αγαπημένες συνήθειες, οι οποίες όμως δεν έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Κάποιες φορές το γνωρίζουμε, αλλά λόγω καταστάσεων ή ευχαρίστησης, συνεχίζουμε να το κάνουμε. Άλλες φορές όμως ίσως να μην γνωρίζουμε τις επιπτώσεις κάποιων συνηθειών μας ή να μην ξέρουμε την σοβαρότητα τους. Έτσι τώρα θα αναφέρουμε κάποιες συνήθειες οι οποίες είναι αρκετά εμφανείς στους περισσότερους ανθρώπους και καλό είναι να γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες.

  • Έλλειψη ύπνου: Αυξάνει τη πιθανότητα άνοιας. Έτσι λέμε όχι στο αλκοόλ, την καφεΐνη και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια το βράδυ. Προτιμάμε να χαλαρώνουμε πριν πάμε για ύπνο.
  • Πρόχειρο φαγητό: Οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη, τη μάθηση και την ψυχική υγεία, συρρικνώνονται όταν τρώμε ανθυγιεινά. Η καλή διατροφή μειώνει την νοητική εξασθένηση.
  • Ελλιπείς άσκηση: Τα άτομα που δεν ασκούνται έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, άνοια, καρδιοπάθειες, υπέρταση και την νόσο Alzheimer. Είναι καλό να αθλούμαστε τουλάχιστον για 30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα.
  • Κάπνισμα: Είναι κακή συνήθεια που συρρικνώνει τον εγκέφαλο και μειώνει την μνήμη. Αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, υπέρταση και καρδιοπάθειες.
  • Πολύ φαγητό: Όταν τρώμε πολύ, μειώνουμε την μνήμη μας και την ικανότητα σκέψης. Αυτό επίσης αυξάνει το πάχος και τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, διαβήτη και αρτηριακής πίεσης.
  • Μένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνοι: Είμαστε κοινωνικά όντα και για αυτό πρέπει να επιδιώκουμε να έχουμε καλή παρέα και κοινωνικές δραστηριότητες. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που έχουν καλούς φίλους είναι πιο ευτυχισμένα και πιο παραγωγικά.
  • Ακούμε δυνατή μουσική με τα ακουστικά: Μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή μας. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με εγκεφαλικά προβλήματα και με την νόσο της Alzheimer.
  • Μένουμε πολλή ώρα στο σκοτάδι: Το ηλιακό φως βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν μένουμε πολλή ώρα σε σκοτεινό μέρος, προκαλεί κατάθλιψη που επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο μας.

[www.iatronet.gr]

Καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν τη λειτουργία του εγκεφάλου - iPop