Ο Μαχάτμα Γκάντι γεννήθηκε το 1869 στην βορειοδυτική Ινδία και ήταν γόνος ινδουιστικής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν πολιτικός αξιωματούχος της περιοχής και η μητέρα του ήταν πολύ θρήσκα. Ίσως να ήταν αυτός ο λόγος που ο Μαχάτμα ήταν χορτοφάγος, ειρηνιστής, έδειχνε ανοχή στις άλλες θρησκείες και εθνικότητες, απεχθανόταν τα υλικά αγαθά και επίσης ήταν εναντίον στο να σκοτώνεται ή να τραυματίζεται οποιονδήποτε ζωντανό ον.

Παντρεύτηκε στα 13 του χρόνια μία συνομήλικη του και απέκτησε 4 γιούς.

Σαν μαθητής ήταν μέτριος αλλά έδειξε ενδιαφέρον στο να σπουδάσει. Αρχικά γράφτηκε σε πανεπιστήμιο της Μουμπάι και κατόπιν συνέχισε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Στο Λονδίνο δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί επειδή οι θρησκευτικές του αντιλήψεις και οι διατροφικές του συνήθειες γίνονταν αντικείμενο χλευασμού από τους συμφοιτητές του. Εκείνα τα χρόνια, παράλληλα με τις σπουδές του, άρχισε να μελετά διάφορες θρησκείες.

Μετέπειτα, βρήκε εργασία στην Νότια Αφρική με συμβόλαιο ενός χρόνου. Έμεινε τελικά στην χώρα για 21 χρόνια. Ήταν τα χρόνια που διέπλασαν τον χαρακτήρα του, σε μία χώρα που ταλανιζόταν από το Απαρτχάιντ και τις φυλετικές διακρίσεις κατά του έγχρωμου πληθυσμού. Έτσι εναντιώθηκε τον ρατσισμό, έγινε υπέρμαχος ανθρωπιστής και αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

Επέστρεψε στην Ινδία το 1916 όπου ήταν πλέον αποφασισμένος να συμβάλει στην απελευθέρωση της Ινδίας από την Βρετανία. Έτσι οργάνωνε ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της βρετανικής κατοχής και με την πάροδο του χρόνου άρχισε να εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Το 1921 ηγήθηκε την Βουλή της Ινδίας όπου προωθούσε την πλήρη ανεξαρτησία της. Παράλληλα προέβαινε σε εμπορικό αποκλεισμό των βρετανικών προϊόντων κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους κατακτητές. Έτσι το 1922 συνελήφθηκε και φυλακίστηκε για δύο χρόνια.

4 χρόνια μετά την απελευθέρωση του, το 1928, επέστρεψε στη πολιτική. Το 1930 όταν οι βρετανοί αποφάσισαν να επιβάλουν φόρο στον αλάτι, τότε αυτός οργάνωσε τους ινδούς και συνέλεγαν δικό τους. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γκάντι εναντιώθηκε στον να συμβάλει η Ινδία στις προσπάθειες των Συμμάχων να νικήσουν την Γερμανία. Επίσης ήταν κατά της απόσχισης του Πακιστάν από την Ινδία γιατί προέβλεπε τις επερχόμενες αψιμαχίες μεταξύ των εθνικοτήτων. Λόγω πιέσεων όμως αυτό το πλάνο των άγγλων υλοποιήθηκε και έτσι το Πακιστάν ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη χώρα. Τότε ο Γκάντι λόγω της ανησυχίας του για μεγάλες προστριβές, άρχισε έντονες διαπραγματεύσεις για επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.

Στην ζωή του βίωσε 5 απόπειρες δολοφονίας από ακραία στοιχεία που υποστήριζαν πιο έντονες κινητοποιήσεις κατά των βρετανών και δεν ακολουθούσαν την πολιτική της μη βίας. Η 6η προσπάθεια δολοφονίας του πέτυχε τον στόχο της. Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1948 όταν αυτός κατευθυνόταν για την προσευχή του.

Είχε προταθεί 5 φορές για Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης χωρίς όμως να το κερδίσει ποτέ. Η ημερομηνία γέννησης του, 2 Οκτωβρίου, είναι εθνική εορτή για την Ινδία.

[Πηγή: www.brittanica.com]

1