Είναι γνωστή σε όλους μας η υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους της Γης, κάτι που σταδιακά θα ανεβάσει την στάθμη των θαλασσών. Πρόσφατα, μία έρευνα με επικεφαλής την NASA, κατέδειξε ότι στην Ανταρκτική δημιουργήθηκε μία τεράστια κοιλότητα στον πυθμένα ενός παγετώνα.

Για την έρευνα αυτή χρησιμοποιήθηκαν ιταλικοί και γερμανικοί δορυφόροι όπως και ερευνητικά αεροσκάφη. Το όλο επιχείρημα αναμένεται να στοιχήσει 50 εκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει 5 χρόνια.

Το μέγεθος αυτής της κοιλότητας έχει ύψος 300 μέτρα και εμβαδό όσο τα 2/3 του Μανχάταν. Προκαλεί τεράστια ανησυχία το γεγονός ότι διαφάνηκε πως οι πάγοι λιώνουν με γοργότερους ρυθμούς από ότι πιστευόταν. Επίσης, το κενό αυτό του δημιουργήθηκε, λειτουργούσε σαν ανάχωμα, όταν ήταν πάγος, αποτρέποντας τεράστιες ποσότητες πάγου να σπάσουν μέσα στο νερό και να αρχίσουν να λιώνουν ακόμα ταχύτερα. Ακόμα, αυτή τη στιγμή επιτρέπεται σε μεγαλύτερη ποσότητα νερού να εισρέει μέσα στην κοιλότητα, κάτι που δυσχεραίνει αυτή την δύσκολη κατάσταση. Αναφορές λένε ότι οι στάθμη της θάλασσας στο μέλλον μπορεί να ανέλθει μέχρι και 2.44 μέτρα.

Αυτή την στιγμή οι επιστήμονες εξετάζουν ενδεχόμενα αντιμετώπισης του φαινομένου, χωρίς όμως να υπάρχουν ευοίωνες ενδείξεις. Μία σκέψη που μελετάται είναι να δημιουργηθούν υποθαλάσσια τείχη που να μειώνουν την ροή θερμότερου νερού προς τους πάγους. Δυστυχώς όμως οι πιθανότητες επιτυχίας για αυτό το έργο είναι μόνο 30%.

[Πηγή: www.news247.gr]

1