Το ουράνιο τόξο είναι φαινόμενο που μαγεύει τους πάντες αφού είναι ένα πανέμορφο θέαμα.

Είναι καθαρά οπτικό φαινόμενο και δημιουργείται όταν το φως του ήλιου αντανακλάται στα σταγονίδια του νερού που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Για να υπάρξει αυτό το φαινόμενο πρέπει να υπάρξει βροχή αλλά και ηλιοφάνεια.

Όταν το φως του ήλιου πέφτει πάνω στα σταγονίδια της βροχής, αυτό διαθλάται όπως διαθλάται όταν πέσει πάνω σε ένα πρίσμα. Αυτή η διάθλαση γίνεται πάνω σε πολλά σταγονίδια. Το φως όπως γνωρίζουμε, δεν είναι λευκό αλλά αποτελείται από 7 χρώματα, το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το μωβ και το βιολετί.

Τότε το ουράνιο τόξο γίνεται ορατό αποκαλύπτοντας τα όμορφα χρώματα που αποτελούν το φως.

Το ουράνιο τόξο γίνεται ορατό μόνο σε συγκεκριμένες γωνιές και όταν ο ήλιος βρίσκεται από πίσω.

Απλούστερα, το ουράνιο τόξο είναι το ίδιο φαινόμενο όπως όταν το φως διαθλάται πάνω σε ένα πρίσμα, και φαίνονται τα εφτά χρώματα του φωτός.

Κάτι που δεν γνωρίζουμε πολλοί είναι ότι υπάρχει και δευτερεύον και τριτεύον ουράνιο τόξο. Αυτό συμβαίνει γιατί το φως συνεχίζει να πέφτει σε σταγονίδια πίσω από το πρωτεύον ουράνιο τόξο, που σημαίνει ότι το φαινόμενο θα επαναληφθεί και μετά το πρωτεύον. Απλά το δευτερεύον είναι πιο εξασθενημένο και τα εφτά χρώματα του βρίσκονται σε αντίστροφη θέση από ότι στο πρωτεύον. Όσον αφορά το τριτεύον, είναι πολύ δύσκολο να φανεί αλλά δημιουργείται.

[Πηγή: www.coolweb.gr]