Όλα ξεκίνησαν όταν υπήρχε μόνο ένα νεφέλωμα, το οποίο στην αστρονομία είναι σύννεφο σκόνης, υδρογόνου, ηλίου και άλλων ιονισμένων αερίων.

Έτυχε να συμβεί supernova, που είναι το τέλος ενός πλανήτη ή ενός αστέρα που προκαλεί τεράστια έκρηξη και απελευθερώνει τεράστια ενέργεια αλλά και μεγάλη λάμψη.  

Έτσι ξεκίνησαν όλα. Πριν 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Μία τεράστια έκρηξη που επέφερε ένα τεράστιο οστικό κύμα εντός του supernova και άρχισε να δημιουργεί το ηλιακό μας σύστημα. Με την πάροδο του εκατομμυρίων χρόνων το νεφέλωμα άρχισε να συρρικνώνεται , να ψύχεται και να δημιουργείται ένας ‘δίσκος’ σκόνης και αερίων γύρω από τον ήλιο.

Έπειτα άρχισαν να σχηματίζονται οι πλανήτες ως πρωτοπλανητικοί δίσκοι. Αυτοί είναι περιστρεφόμενοι δίσκοι πυκνών αερίων και σκόνης που περιβάλλει ένα νεοσύστατο αστέρα. Τα υλικά που βρίσκονταν στην εσωτερική άκρη του δίσκου απορροφώνται από τον πλανήτη λόγω βαρύτητας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διευκρινιστεί πολλά σημεία που αφορούν την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος αλλά πολλά ερωτηματικά ακόμα παραμένουν.

Για ευκολότερη κατανόηση μπορούμε να δούμε το ακόλουθο 3λεπτο βίντεο.

[Πηγή: www.space.com]