Γνωρίζουμε όλοι μας ότι η χρήση υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας είναι πολύ επωφελής για το περιβάλλον λόγω του ότι δεν παράγεται διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου.

Έτσι τα τελευταία 10 χρόνια, επιστήμονες στο Βέλγιο εργάζονται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάνελ τα οποία θα παράγουν υδρογόνο, ως πηγή για την θέρμανση κατοικιών.

Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός φυσικής και χημείας, ο οποίος συσσωρεύει την υγρασία της ατμόσφαιρας και με την χρήση του ηλιακού φωτός διασπά αυτά τα μόρια και παράγεται υδρογόνο. Η αποδοτικότητα αυτής της συσκευής είναι τουλάχιστον 250 λίτρα υδρογόνου την ημέρα. Επίσης εκτιμάται ότι η χρήση 20 τέτοιων πάνελ είναι επαρκής για την θέρμανση ενός σπιτιού.

Μετά την παραγωγή του, το αέριο αποθηκεύεται σε ειδική δεξαμενή του σπιτιού.

Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά την παραγωγή και αποθήκευση του αέριου υδρογόνου αφού είναι πολύ εύφλεκτο.

Εκτός αυτού, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε εμπορική εφαρμογή του συστήματος αφού πρέπει πρώτα να εκτιμηθούν τα κόστη κατασκευής των συσκευών, της εγκατάστασης και της συντήρησης τους. Παράλληλα, πρέπει να γίνουν δοκιμές χρήσης του για να επιλυθούν τυχόν προβλήματα που ίσως να προκύψουν κατά την λειτουργία του.

[Πηγή: www.naftemporiki.gr]

4