Η παραγωγή κρασιού γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι μία τέχνη όπως και επιστήμη. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αν και υπάρχουν διάφορες τεχνικές ώστε κάθε παραγωγός να έχει μοναδικό προϊόν. Τώρα θα αναφέρουμε τα 5 στάδια παραγωγής κρασιού.

  • Τρύγος: Είναι το στάδιο όπου το σταφύλι μαζεύεται. Αυτή η περίοδος αποφασίζεται από τον παραγωγό βάση πείρας και επιστημονικών μεθόδων όπως δοκιμών του σταφυλιού. Άλλος παράγοντας που καθορίζει αυτή την περίοδο είναι ο καιρός.
  • Θραύση και πίεση: Είναι το στάδιο όπου τα σταφύλια συμπιέζονται για να παραχθεί ο μούστος. Παλαιότερα γινόταν με τα χέρια ή με τα πόδια πατώντας τα σταφύλια. Σήμερα γίνεται με μηχανήματα. Ο μούστος περιέχει τις φλούδες και τους σπόρους των σταφυλιών. Για το άσπρο κρασί ο μούστος θα διαχωριστεί από τα προαναφερθέντα στερεά και θα δημιουργηθεί ο χυμός. Αυτό γίνεται για να αποτραπεί η επιρροή αυτών των στερεών στο χρώμα του χυμού. Για το κόκκινο κρασί, αυτός ο διαχωρισμός θα γίνει σε κατοπινό στάδιο.
  • Ζύμωση: Ο μούστος θα αρχίσει να ζυμώνεται εντός 6 με 12 ωρών με άγριες ζύμες του αέρα. Με τις σύγχρονες μεθόδους, μπορεί να προστεθεί ειδική μαγιά για να δημιουργηθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ζύμωση θα συνεχιστεί μέχρι να μετατραπούν όλα τα σάκχαρα σε αλκοόλη. Αυτή η διαδικασία παράγει ξηρό κρασί. Για το γλυκό κρασί, οι οινοπαραγωγοί θα σταματήσουν αυτή την διαδικασία μερικές φορές και θα την ξεκινήσουν ξανά. Δηλαδή διακόπτουν και εκκινούν την διαδικασία μετατροπής των σακχάρων σε αλκοόλη.
  • Διαύγαση: Είναι η αφαίρεση των στερεών σωμάτων που μαζεύτηκαν στο κάτω μέρος του μούστου κατά την ζύμωση. Κατόπιν μεταγγίζονται σε βαρέλια δρυός ή δεξαμενές ανοξείδωτου χάλυβα. Για παλαίωση του κρασιού, το μείγμα θα παραμείνει για μέρες ή και μήνες εντός των βαρελιών ή των δεξαμενών. Για αρωματισμένο κρασί χρησιμοποιούνται τα βαρέλια ενώ για το λευκό κρασί οι δεξαμενές.
  • Εμφιάλωση: Το κρασί εμφιαλώνεται και οι φιάλες κλείνονται με φελλό ή βιδωτό πώμα.

[Πηγή: www.krasiagr.com]

1