Τα τελευταία χρόνια το optical mouse έχει αντικαταστήσει τα mouse παλαιότερης τεχνολογίας που είχαν περιστρεφόμενη μπάλα για να ανιχνεύουν την κίνηση τους. Κατά ακρίβεια χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας και έτσι ανιχνεύει την κίνηση του και στέλλει σήμα στην οθόνη που μετακινεί τον κέρσορα.

Μέσω μίας λάμπας LED διαχέεται φως στην επιφάνεια κάτω από το ποντίκι. Μία κάμερα η οποία μπορεί να λαμβάνει μέχρι και 1500 εικόνες το δευτερόλεπτο, φωτογραφίζει την επιφάνεια και με την χρήση ενός επεξεργαστή, συγκρίνει τις διαφορές των φωτογραφιών και έτσι αναγνωρίζει την κατεύθυνση κίνησης και την ταχύτητα του.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου mouse είναι ότι δεν έχει κινούμενα μέρη άρα δεν υπάρχει εσωτερική φθορά. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε γυάλινη επιφάνεια γιατί το φώς του ανακλάται και δεν μπορεί η κάμερα να λάβει καθαρές εικόνες.

Υπάρχουν επίσης ποντίκια με διπλούς αισθητήρες ώστε οι εικόνες που λαμβάνονται να είναι από δύο κάμερες και έτσι η σύγκριση φωτογραφιών να είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα πιο ακριβή κίνηση.

Ακόμα υπάρχει η κατηγορία που χρησιμοποιεί φως με laser που αφήνουν μόνο μία μικροσκοπική κηλίδα στην επιφάνεια. Έτσι η κάμερα ‘διαβάζει’ μόνο την κίνηση αυτής της κηλίδας για μεγαλύτερη ακρίβεια. Φυσικά αυτού του τύπου τα ποντίκια είναι για τους gamers, τους οποίους οι κινήσεις απαιτούν μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Η ακρίβεια τους μετράται σε dpi (dots per inch – κουκίδες ανά ίντσα).

[www.coolweb.gr]

1