Η Έιμι Τζόνσον ήταν αγγλίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας με ρεκόρ σε σόλο πτήση από το Λονδίνο στο Ντάργουιν της Αυστραλίας.

Γεννήθηκε το 1903 στην Αγγλία και ήταν η μεγαλύτερη από τις 4 κόρες ενός ιχθυέμπορου. Σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Sheffield και έπειτα εργάστηκε ως γραμματέας σε δικηγορικό γραφείο.

Η αγάπη της όμως ήταν τα αεροπλάνα, έτσι το 1929 απέκτησε δίπλωμα πιλότου και παράλληλα έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια μηχανικού αεροσκαφών.

Κατόπιν, με την οικονομική βοήθεια του πατέρα της, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο αεροπλάνο. Το ταξίδι της για την Αυστραλία ξεκίνησε στις 5 Μαΐου του 1930 και διήρκησε 19 μέρες. Ήταν αυτό το ταξίδι που την έκανε πολύ δημοφιλή και της έδωσε το προσωνύμιο ‘Η βασίλισσα του αέρα’. Φυσικά πραγματοποίησε και άλλα μεγάλα ταξίδια, εκ των οποίων τα περισσότερα με τον σύζυγο της.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατατάχθηκε σε βοηθητικό σώμα της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας ως σμηναγός.

Πέθανε το 1941 όταν το αεροσκάφος της συνετρίβη στον Τάμεση. Αν και έπεσε με το αλεξίπτωτο της και έσπευσαν να την βοηθήσουν, δεν κατέστη δυνατή η διάσωση της και το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ.

[Πηγή: www.sansimera.gr]

11