Ο Neil Armstrong ήταν αμερικάνος αστροναύτης, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, εκπαιδευτής και ο πρώτος άνθρωπος που πήγε στο Φεγγάρι.

Γεννήθηκε στο Ohio το 1930. Σε ηλικία 16 ετών πήρε την μαθητική άδεια πιλότου και ένα χρόνο αργότερα άρχισε σπουδές αεροναυτικής μηχανικής με υποτροφία του πολεμικού ναυτικού. Το 1949 άρχισε να εκπαιδεύεται ως πιλότος για το αμερικάνικο ναυτικό και ένα χρόνο αργότερα υπηρέτησε την χώρα του στον πόλεμο της Κορέας. Με το τέλος του πολέμου το 1952, εγκατέλειψε το ναυτικό και επέστρεψε στις σπουδές του.

Το 1956 παντρεύτηκε και απέκτησε 3 παιδία. Το δεύτερο παιδί του όμως απεβίωσε.

Το 1962 έγινε μέλος του προγράμματος αστροναυτών της NACA, πρόδρομου της NASA. Εκεί εργάστηκε ως δοκιμαστής πιλότος και ως μηχανολόγος. Πέταξε με αρκετά αεροσκάφη μεγάλων ταχυτήτων, μεταξύ αυτών και το Χ-15 με ταχύτητα που έφτανε τα 4.000 μίλια ανά ώρα.

Το 1966 μαζί με τον David Scott μπήκαν σε τροχιά γύρο από την Γη και πέτυχαν την ένωση δύο διαστημικών οχημάτων που έγινε ποτέ μέχρι τότε. Στο τέλος της αποστολής προσγειώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και περισυλλέχτηκαν από το ναυτικό.

Το 1969 του ανατέθηκε να είναι ο αρχηγός της αποστολής που θα πήγαινε στη Σελήνη μαζί με άλλους 2 αστροναύτες, με το διαστημικό σκάφος Apollo 11. Όταν πάτησαν στο έδαφος της Σελήνης, έμειναν εκεί για 2.5 ώρες συλλέγοντας δείγματα, βγάζοντας φωτογραφίες και διεξήγαγαν πειράματα. Αυτή η αποστολή ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου, προσσεληνώθηκαν στις 20 Ιουλίου και προσγειώθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 του ίδιου μήνα.

Μετά από αυτήν την αποστολή, παρέμεινε στην NASA ως στέλεχος μέχρι το 1971. Κατόπιν εργοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο του Cincinnati ως καθηγητής αεροναυτικής μηχανικής για 8 χρόνια.

Από το 1982 διετέλεσε ως ο υπεύθυνος του τμήματος Computing Technologies της αεροπλοΐας για 10 χρόνια.

Ο Neil Armstrong έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις όπως το Medal of Freedom και το Congressional Medal of Honor.

Για την ζωή του έχει γραφτεί το βιβλίο First Man: The life of Neil A. Armstrong.

Απεβίωσε το 2012 μετά από καρδιακά προβλήματα.

[Πηγή: www.biography.com]

10