Ήταν η αποστολή Απόλλων 11 με αστροναύτες τους Neil Armstrong, Buzz Aldrin και Michael Collins.

Ο πρώτος ήταν πιλότος μαχητικών αεροσκαφών και πιλότος δοκιμών. Ο δεύτερος ήταν πιλότος με διατριβή στην σύνδεση διαστημοπλοίων σε τροχιά και ο τρίτος ήταν πιλότος δοκιμών.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου του 1969 όταν το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε από το διαστημικό κέντρο Kennedy. Στις 20 του μήνα οι δύο πρώτοι αστροναύτες προσεδαφίστηκαν με την σεληνάκοτο Eagle στην Σελήνη. Ο τρίτος παρέμεινε στο διαστημόπλοιο Columbia και τέθηκε σε τροχιά γύρο από τον δορυφόρο της Γης.

Προτού όμως πορευθούν για την Σελήνη, υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα στο σκάφος τους. Τότε ήταν που ο 27χρονος τεχνικός Steve Bales έλεγξε το πρόβλημα από την Γη και έδωσε το πράσινο φως για να συνεχίσουν. Αυτός τιμήθηκε με το ίδιο μετάλλιο όπως και οι τρείς αστροναύτες.

Οι δύο τους έμειναν στην επιφάνεια της Σελήνης για 21.5 ώρες. Έξω από το σκάφος τους όμως βρίσκονταν μόνο 2 ώρες και 15 λεπτά. Συνέλεξαν 21.5 κιλά σεληνιακού υλικού και έβγαλαν φωτογραφίες. Ο Armstrong ήταν ο πρώτος που βγήκε από το σκάφος και μόλις το έκανε είπε ‘ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα’.  

Το τέλος της αποστολής έγινε στις 24 του μήνα όταν οι αστροναύτες έπεσαν με την κάψουλα τους στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τότε έγινε απολύμανση του σκάφους αλλά και των στολών τους για πιθανή μεταφορά άγνωστων μικροβίων από το φεγγάρι. Έμειναν για τρείς εβδομάδες σε καραντίνα για ιατρικές εξετάσεις.   

Η αποστολή αυτή ήταν ένας στόχος που έθεσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ John Kennedy το 1961.

Η κάψουλα επιστροφής βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η προσελήνωση μεταδόθηκε ζωντανά στην τηλεόραση σε όλον τον κόσμο.

[Πηγή: el.wikipedia.org]