Η αρωματοθεραπεία θεωρείται ως θεραπεία του σώματος και του νου μέσα από τα αρώματα που αναδύονται από αγνά αποστάγματα φυτών. Αυτά τα αποστάγματα είναι τα γνωστά σε όλους μας, αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια διαπερνούν εύκολα το δέρμα μας και βοηθούν σε πολλούς τομείς της υγείας μας.

Η ποιότητα του ελαίου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες σχετίζονται με τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών, την προέλευση τους και την εποχή συγκομιδής.

Η τεχνική αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται πριν 4.000 χρόνια, αν και οι αποστάξεις ξεκίνησαν πριν 5.000 χρόνια στην Ινδία και την Περσία. Στην Κίνα η αρωματοθεραπεία συνοδευόταν από βελονισμό και στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιείτο για βαλσάμωμα των νεκρών και για καλλωπισμό. Στην αρχαία Ελλάδα όμως τα έλαια αυτά χρησιμοποιούνταν στα λουτρά, για μαλάξεις ακόμα και για αντιμετώπιση της πανούκλας.

Η εφαρμογή αυτή βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Τα αιθέρια έλαια είναι τονωτικά, χαλαρωτικά, αναζωογονητικά, ηρεμιστικά, αποσυμφοριτικά, βακτηριοκτόνα, αντιφλεγμονώδη, διουρητικά και αναλγητικά.

Επίσης ανακουφίζουν από τους μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες, τις ορμονικές διαταραχές, την γρίπη, την δύσποια, τον βήχα αλλά και το άγχος, την κατάθλιψη, και την αϋπνία.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να γίνει με εισπνοές, επιθέματα (κομπρέσες), πλύσεις αν και ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι οι μαλάξεις. Για την εφαρμογή, συνήθως τα έλαια αναμιγνύονται με λάδι καλής ποιότητας όπως αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο ή καλέντουλα. 

Μέσω τις όσφρησης, το άρωμα επιδρά στον εγκέφαλο και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

Όμως καλό θα ήταν ο θεραπευτής μας να μας συμβουλέψει για το ποιο έλαιο ή μίξη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος μας. Τα πιο γνωστά είναι η λεβάντα, το δίκταμο, το φασκόμηλο, το τριαντάφυλλο, το υλάνγκ-υλάνγκ, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το μελισσόχορτο και το γιασεμί.

[Πηγή: www.iatronet.gr]