Όπως γνωρίζουμε, τα δάση είναι σημαντικός παράγοντας του οικοσυστήματος, είναι το μέρος όπου ζουν πολλά ζώα, αλλά και σχετίζεται άμεσα η ζωή 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, το οποίο είναι αέριο που συμβάλει αρνητικά στην κλιματική αλλαγή.

Στις μέρες μας καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από κυβερνήσεις χωρών, εταιρείες αλλά και από άτομα, να φυτεύονται δέντρα για να βοηθηθεί η βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Όμως για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα πρέπει οι μέθοδοι που θα ακολουθηθούν να είναι σωστές και αποδοτικές.

Θα αναφέρουμε τώρα 10 τρόπους που πρέπει να ακολουθηθούν για να αποκομίσει ο πλανήτης τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

  1. Προστασία των υφιστάμενων δασών: Ετησίως χάνεται έκταση δάσους του μεγέθους της Βρετανίας. Έτσι πρέπει πρώτα να προστατέψουμε τα δάση από καταστροφές, φωτιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και από κόψιμο. Η φυσική αποκατάσταση δασών διαρκεί εκατοντάδες χρόνια, για αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε.
  2. Ομαδική προσπάθεια: Πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια. Σε ατομικό επίπεδο, αλλά και ως οργανωμένα σύνολα στην περιφέρεια μας και στην χώρα μας.
  3. Με τρόπο που να βοηθούμε την βιοποικιλότητα: Η προσπάθεια αυτή πρέπει να γίνει με τρόπο που να βοηθηθούν οικονομικά τα άτομα που συμμετέχουν ώστε να υπάρχουν κίνητρα να σωθεί το περιβάλλον.
  4. Επιλογή των καταλληλότερων περιοχών: Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καλύτερες περιοχές για να αποκαταστήσουμε τα δάση είναι αυτές που βρίσκονται κοντά τους. Έτσι προσπαθούμε να επεκτείνουμε την έκταση τους και να αποκαταστήσουμε χαμένα τμήματα τους.
  5. Η καλύτερη ανάπλαση είναι η φυσική: Ο φυσικός τρόπος ανάπλασης είναι ο ιδανικότερος. Είναι ο πιο φτηνός, ο ευκολότερος και ο πιο αποδοτικός. Προστατεύουμε δηλαδή το υφιστάμενο δάσος για να μπορεί από μόνο του να επεκταθεί.
  6. Επιλέγουμε τα σωστά είδη φυτών και δέντρων: Σε κάθε περιοχή υπάρχουν είδη δέντρων και φυτών τα οποία μπορούν να επιβιώσουν πιο εύκολα από κάποια άλλα. Για αυτό πρέπει να επιλέγονται τα ιδανικότερα ανάλογα με την περιοχή.
  7. Επιλέγουμε πιο ανθεκτικά δέντρα: Δεν έχουν όλα τα δέντρα τις ίδιες αντοχές. Για αυτό πρέπει να επιλέγουμε αυτά που μπορούν να αντέξουν σε πιο δύσκολες καταστάσεις.
  8. Σωστή υποδομή: Το σχέδιο πρέπει να εκτελείται οργανωμένα και με εκπαιδευμένο προσωπικό για να γίνεται σωστά. Επίσης πρέπει να γίνεται με τρόπο που να βοηθά την οικονομία της περιοχής.
  9. Συμβουλευόμαστε την επιστήμη: Πρέπει να ακολουθείται η γνώμη και οι συστάσεις των ειδικών ώστε η ανάπλαση του δάσους να γίνεται σωστά και αποτελεσματικά.
  10. Οικονομικό όφελος: Οικονομικά οφέλη μπορούν να υπάρξουν με την πώληση ειδών του δάσους αλλά και με την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

[Πηγή: www.ecowatch.com]