Ας ξεκινήσουμε με την αναφορά ότι η μη εκλογή του Trump για την προεδρία των ΗΠΑ έφερε συγκρατημένη ανακούφιση στην ηγεσία του Ιράν, αφού η στάση του για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ήταν σκληρή και μονομερής υπέρ του Ισραήλ. Τόσο σκληρή που έφτασε στο σημείο να εξετάσει ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, αλλά τελικά οι σύμβουλοι του το απέτρεψαν. Τώρα όμως με τον Biden στην προεδρία των ΗΠΑ, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτός επιθυμεί η χώρα του να μπει σε διάλογο με το Ιράν ώστε να υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σκοπός αυτών των συνομιλιών είναι το Ιράν να λάβει βοήθεια σε διάφορες μορφές με αντάλλαγμα να ελέγχεται το πρόγραμμα του για τα πυρηνικά.

Η κατάσταση όμως είναι τεταμένη αφού το Ισραήλ προβληματίζεται για την ύπαρξη του. Θεωρεί το Ιράν ως μεγάλη απειλή και ‘σπρώχνει’ για σκληρά μέτρα κατά του Ιράν και κατά του πυρηνικού πλάνου του. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ πιστεύει ότι η στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν πρέπει να είναι πάντα πιθανή.

Το Ιράν ακόμα δεν είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικά όπλα αλλά ο φόβος του Ισραήλ είναι ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. Για αυτό πολλές φορές έγιναν σαμποτάζ από πλευράς Ισραήλ ώστε να καθυστερήσει τα πλάνα του Ιράν. Αυτό το επιτυγχάνει με καταστροφές σε εγκαταστάσεις και με δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.

Το Ιράν από πλευράς του ισχυρίζεται ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς και για παραγωγή ενέργειας, κάτι όμως που δεν γίνεται πιστευτό στο αντίπαλο στρατόπεδο, αφού πρόσφατα η χώρα έχει εμπλουτίσει ουράνιο σε μεγαλύτερο ποσοστό.   

Το Ισραήλ παλαιότερα βομβάρδισε πυρηνικούς σταθμούς του Ιράκ και της Συρίας για να μην επιτρέψει την εξέλιξη πυρηνικών όπλων από τους εχθρούς του. Όμως τώρα τα πράγματα με το Ιράν είναι πολύ δυσκολότερα αφού η χώρα είναι πολύ ισχυρότερη από το Ιράκ και την Συρία. Βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από τις άλλες δύο αλλά και η άμυνα του είναι πολύ πιο προηγμένη. Ακόμα, οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται πολλά μέτρα κάτω από την γη, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πληγούν.

Όμως το Ισραήλ εξετάζει επιθέσεις τριών φύσεων.

  • Στρατιωτικές επιθέσεις που μπορούν να προξενήσουν έστω και ελαφρές ζημιές στις εγκαταστάσεις του Ιράν. Έστω και αν η ολική καταστροφή τους φαντάζει αδύνατη, μικρότερες ζημιές που θα καθυστερήσουν το πρόγραμμα, ίσως είναι πιθανές.
  • Με επιθέσεις κατά ατόμων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ προέβησαν σε δολοφονίες τέτοιων ατόμων.
  • Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι επίσης μέσα στα μέσα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για να καθυστερήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου από το Ιράν. Πολλές φορές έγιναν προσπάθειες για προώθηση κακόβουλων λογισμικών στα ηλεκτρονικά συστήματα του Ιράν ώστε να μην μπορεί να συνεχίσει το πρόγραμμα του.

[Πηγή: www.bbc.com]