Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, θέλει να πρωτοπορήσει στην δημιουργία αεροπλάνων που θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι πρόσφατα έχει παρουσιάσει τρία διαφορετικά concepts αεροπλάνων. Η όλη εργασία ονομάζεται ZEROe γιατί σκοπός είναι να γίνονται ταξίδια που να μην εκπέμπουν καυσαέρια.

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα των Σεπτέμβρη του 2020 η εταιρεία έχει παρουσιάσει αυτήν την δουλειά της στην Τουλούζη. Υπολογίζεται αυτή η τεχνολογία να εφαρμοστεί μέχρι το 2035 και μάλλον θα είναι τα πρώτα που δεν θα εκπέμπουν καυσαέρια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα τρία αυτά concepts έχουν διαφορετικό σχεδιασμό. Μπορούμε να τα δούμε στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Η πηγή ενέργειας τους θα είναι το υδρογόνο γιατί είναι καύσιμο πολλά υποσχόμενο για ‘πράσινη’ ενέργεια.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται το ένα concept το οποίο θα διαθέτει μηχανές jet. Θα μπορεί να μεταφέρει από 120 μέχρι και 200 άτομα και θα είναι για μεγάλες αποστάσεις. Θα μπορεί να ταξιδέψει πέραν των 2.000 ναυτικών μιλίων.

Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε το concept το οποίο θα έχει έλικες και όχι μηχανές jet. Θα είναι για μικρότερες αποστάσεις, δηλαδή το βεληνεκές του θα είναι μέχρι 1.000 ναυτικά μίλια και θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 100 άτομα.

Το τρίτο concept όπως βλέπουμε έχει πολύ φουτουριστικό σχεδιασμό. Τα φτερά του φαίνεται να είναι ένα σώμα με το κύριο μέρος του αεροσκάφους. Θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι 200 άτομα και το βεληνεκές του θα είναι γύρω στα 2.000 ναυτικά μίλια.

Αυτά τα concepts θα αναπτυχθούν ώστε να εξετασθούν και τελικά να δημιουργηθεί ο ιδανικός σχεδιασμός.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για μεταφορά, αποθήκευση του υδρογόνου αλλά και για ανεφοδιασμό. Αυτά θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις για έρευνα και αρκετή στήριξη από τις κυβερνήσεις.

[Πηγή: www.airbus.com]