Ο Ερνέστο Γκεβάρα ήταν Αργεντινός επαναστάτης και ηγετική φυσιογνωμία της Κουβανικής Επανάστασης όπως και του ανταρτοπολέμου.

Γεννήθηκε το 1928 και ήταν από μεσοαστική οικογένεια αριστερών πεποιθήσεων.

Από μικρός είχε δυναμικές και ριζοσπαστικές απόψεις για την υπεράσπιση των φτωχών και των αδυνάτων.

Μικρός ήταν πολύ καλός αθλητής αν και έπασχε από κρίσεις άσθματος. 

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και τα καλοκαίρια ταξίδευε σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τότε ήταν που πίστεψε σε ενότητα των χωρών της περιοχής για να μπορέσουν να επαναστατήσουν και να καταπολεμήσουν την φτώχεια των απλών ανθρώπων.

Το 1954 όταν αποφοίτησε πήγε στην Γουατεμάλα όπου βίωσε την ανατροπή της κυβέρνησης με την βοήθεια της CIA.

Μετά πήγε στο Μεξικό για να γνωρίσει τους αδελφούς Κάστρο όπου οργάνωναν επανάσταση για την Κούβα. Έτσι το 1956 πήγε στην Κούβα με άλλους 82 αγωνιστές για να πολεμήσουν το καθεστώς. Εντοπίστηκαν όμως γρήγορα από τον στρατό και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν. Ο τραυματισμένος Τσε διέφυγε και συνέχισε με τους αδελφούς Κάστρο να οργανώνονται. Τελικά το 1959 κατάφεραν να ανατρέψουν το καθεστώς της χώρας. Τότε έγινε ηγετικό στέλεχος του Κάστρο.

Μετά το 1965 αποσύρθηκε τελείως λόγω διαφωνίας του με τον Κάστρο.

Ένα χρόνο αργότερα πήγε στην φτωχή Βολιβία για να συνεχίσει την επανάσταση του και την προσπάθεια του να ενώσει όλα τα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Την χώρα τότε την κυβερνούσε αμερικανοκίνητη χούντα. Εκεί οργάνωσε ομάδα 50 ατόμων για να πετύχει τους στόχους του. Το 1967 έδωσαν την πρώτη τους μάχη. Ο δικτάτορας τότε ζήτησε το κεφάλι του. Με την βοήθεια της CIA κατάφεραν να τον συλλάβουν. Την επόμενη μέρα τον εκτέλεσαν σε ηλικία 39 ετών.

Σήμερα η σορός του είναι θαμμένη στην Κούβα όπου δόθηκε η καθοριστική μάχη για την επανάσταση.

[Πηγή: www.sansimera.gr]