Ήταν 14 Οκτωβρίου του 2012 όταν 8 εκατομμύρια άνθρωποι ενώθηκαν στο YouTube για να δουν την πρώτη πτώση ανθρώπου από το διάστημα. Η ζήτηση για το θέαμα στο ίντερνετ ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά η υποστήριξη των συστημάτων δεν μπορούσε να το ικανοποιήσει.

Ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Felix Baumgartner πήδηξε από κάψουλα που ήταν ενωμένη σε μπαλόνι από ύψος 38.969,4 μέτρα. Απογειώθηκε από το Νέο Μεξικό στις ΗΠΑ και προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο.

Η προετοιμασία για το εγχείρημα διήρκησε πέντε χρόνια και στοίχησε 20 εκατομμύρια δολάρια τα οποία χορήγησε η Red Bull.

Ο Felix γεννήθηκε το 1969 και πέτυχε την πρώτη του πτώση με αλεξίπτωτο όταν ήταν 16 ετών. Συνέχισε με το extreme parachuting (πτώση με αλεξίπτωτα) και για αρκετά χρόνια δούλευε για να τελειοποιήσει τις πτώσεις του.

Η καριέρα του απογειώθηκε όταν η Red Bull άρχισε να χρηματοδοτεί τα εγχειρήματα του.

Την συγκεκριμένη μέρα η πτήση διήρκησε 2 ώρες και η πτώση εννιά λεπτά. Το μπαλόνι όταν φούσκωσε έφτανε ύψος σχεδόν 100 μέτρα, είχε χωρητικότητα 850.000 κυβικά μέτρα και ήταν γεμάτο ήλιο. Κατά την πτώση του η ταχύτητα του κορμιού του ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου αφού έφτασε τα 1357.6 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Με αυτήν την πτώση λήφθηκαν πολλά δεδομένα για τον τρόπο που αντιδρά το ανθρώπινο σώμα σε ακραίες καταστάσεις αλλά και για σχετικές στολές που προστατεύουν τον άνθρωπο σε αυτά τα δεδομένα.

[Πηγή: www.guinnessworldrecords.com]