Η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία Ford σκοπεύει σε τέσσερα χρόνια να παράγει ηλεκτρικά ημιφορτηγά. Για αυτό και έχει επενδύσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσει να κατασκευάσει εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων αλλά και κατασκευής μπαταριών.

Η παραγωγή αυτοκινήτων είναι μεγάλο μέρος της αμερικάνικης οικονομίας. Είναι το 3% αυτής και απασχολεί πέραν των 1.100.000 ατόμων.

Γνωρίζοντας ότι η νέα τάση σχετίζεται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι πολιτείες της χώρας προσπαθούν να κερδίσουν ‘μέρος της πίττας’ ώστε να αυξηθούν τα οικονομικά τους οφέλη.

Το Tennessee πρόσφερε στην Ford κίνητρα αξίας 500 εκατομμυρίων. Έτσι η εταιρεία τώρα έχει έκταση γης πέραν των 17 τετραγωνικών χιλιομέτρων για να δημιουργήσει το εργοστάσιο αυτό. Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν 2 δεκαετίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες επιλέγουν την τοποθεσία των εργοστασίων τους με βάση την έκταση που χρειάζονται, τα λειτουργικά έξοδα, το εργατικό δυναμικό και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Έτσι το Tennessee επιλέχθηκε από την εταιρεία λόγω της προσβασιμότητας σε άλλα της εργοστάσια και προμηθευτές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας.  

[Πηγή: www.ft.com]