Ο Nikola Tesla ήταν Σέρβος εφευρέτης κι μηχανικός.

Ανακάλυψε το περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο και ανέπτυξε το τριφασικό σύστημα μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 1891 εφηύρε το πηνίο που φέρει το όνομα του το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα ραδιόφωνα.

Γεννήθηκε το 1856 στην σημερινή Κροατία σε οικογένεια θρησκευόμενων. Οι παιδικές του φοβίες και η προβληματική σχέση του με τον πατέρα του προήλθαν από τον πρόωρο θάνατο του μεγαλύτερου αδελφού του. Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον για τις εφευρέσεις και είχε έντονη φαντασία.

Διάβαζε πολλά βιβλία και όταν φοιτούσε στο λύκειο ένας καθηγητής του τον παρότρυνε να μελετήσει ηλεκτρομαγνητισμό.

Σπούδαζε μηχανολόγος με υπέρμετρη αφοσίωση. Αρχικά ήταν μοναχικός αλλά έπειτα άρχισε την άσωτη ζωή με αποτέλεσμα να διακοπεί η υποτροφία που είχε λάβει. Τελικά δεν αποφοίτησε ποτέ.

Πήγε στην Βουδαπέστη και εργάστηκε ως μηχανικός για την δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου.

Το 1881 πήγε στην Γαλλία και προσλήφθηκε σε μία από τις εταιρείες του Thomas Edison για να εργαστεί για τις γεννήτριες και τους κινητήρες. Εκεί η καριέρα του είχε τεράστια επιτυχία.

Το 1884 πήγε στην Νέα Υόρκη για να εργαστεί εκεί για τον ίδιο, τον Thomas Edison. Οι εργασίες του ήταν περίφημες αλλά η σχέση του με τον εργοδότη του δεν ήταν καλή. Για αυτό έδωσε παραίτηση 6 μήνες αργότερα.

Το 1887 έλαβε χρηματοδότηση και έφτιαξε το δικό του εργαστήρι.

Το 1895 ο Roentgen με την βοήθεια του Tesla εφηύρε τις ακτίνες Χ.

Ήταν εκκεντρικός και έκανε εξωφρενικούς ισχυρισμούς για αυτό θεωρήθηκε τρελός.      

Απεβίωσε το 1943.

[Πηγή: el.wikipedia.org]