Η Μαγδαληνή Μαυρογένους, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Γεννήθηκε το 1796 ή το 1797 στη Τεργέστη της Ιταλίας. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και γόνος πλούσιας οικογένειας από τις Κυκλάδες. Η μητέρα της είχε καταγωγή από τη Σπάρτη και βοηθούσε τον σύζυγο της στις επαγγελματικές του δραστηριότητες.

Το 1818, μετά το θάνατο του πατέρα της, η Μαντώ μετακόμισε στη Τήνο και το 1821, με την αρχή της επανάστασης, πήγε στη Μύκονο, όπου δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον αγώνα. Διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας της για τον εξοπλισμό του ναυτικού αλλά επίσης έπαιρνε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις. Το 1822 ήταν ηγέτης της επανάστασης στη Μύκονο και ένα χρόνο αργότερα ανακηρύχθηκε αντιστράτηγος.

Το 1825 προσέφερε 30.000 γρόσια και έκανε αίτηση ώστε να της επιτραπεί να λαμβάνει μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των Τουρκοαιγυπτίων. Παράλληλα ανέπτυξε σχέσεις με Γάλλους και Άγγλους φιλέλληνες ώστε να στηρίζουν τον αγώνα της Ελλάδας.

Την ίδια χρονιά μετακόμισε στο Ναύπλιο, πάμφτωχη πλέον, αφού δώρισε όλη την περιουσία της για την απελευθέρωση.

Στη προσωπική της ζωή, είχε ερωτική σχέση με τον Δημήτρη Υψηλάντη ο οποίος θα την παντρευόταν αν δεν μάθαινε ότι η Μαντώ είχε σχέση με τον Έντουαρντ Μπλάκιερ, ένα Άγγλο φιλέλληνα ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δανειοδότηση της Ελλάδας κατά τον αγώνα.

Ήταν πλέον μόνη και φτωχή. Μόνο ο Ιωάννης Καποδίστριας αναγνώρισε το έργο της. Της ενέκρινε σύνταξη και την έθεσε υπεύθυνη στο ορφανοτροφείο του Ναυπλίου. Δυστυχώς όμως μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια το 1831, τα προβλήματα της άρχισαν ξανά. Ο Όθωνας, ο νέος βασιλιάς της Ελλάδας, αγνόησε πλήρως τις επιστολές της, ζητώντας του βοήθεια.

Τότε πήγε στη Πάρο, όπου την δέχτηκαν συγγενείς της. Προσβλήθηκε όμως από πυρετό ο οποίος επιδεινώθηκε μέχρι που απεβίωσε το 1840 σε ηλικία 44 ετών.

[Πηγή: www.sansimera.gr]

Untitled1