Ο Sam Walton ήταν ένας αυτοδημιούργητος μεγιστάνας ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία Wal-Mart και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ.

Γεννήθηκε το 1918 στην Oklahoma και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Missouri το 1940 με πτυχίο στα οικονομικά.

Το 1945 μαζί με τον αδελφό του άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα, εξουσιοδοτημένο από την εταιρεία Ben Franklin. Μέχρι το 1962 κατάφεραν να έχουν υπό την διοίκηση τους αρκετά καταστήματα της εταιρείας. Όμως το 1962 η εταιρεία απόρριψε το πλάνο του Sam για να δημιουργήσουν καταστήματα σε μικρές πόλεις της χώρας, έτσι τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία με το όνομα Wal-Mart. Το concept ήταν να διατίθενται ευρείας ποικιλίας προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Επέμεινε στην άποψη του ότι υπάρχει μεγάλο δυναμικό για τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε μικρές πόλεις, έτσι επένδυσε εκεί.

Η φιλοσοφία του ήταν να υπάρχει μια μεγάλη αποθήκη σε κεντρικό σημείο η οποία θα εφοδίαζε με προϊόντα τα καταστήματα του, θα είχε το δικό του τμήμα διανομής με φορτηγά και θα αγόραζε καλής ποιότητας προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες ώστε να αγοράζει φθηνά.

Αυτό του το concept είχε τεράστια επιτυχία, ώστε το 1977 είχε 190 καταστήματα και μέχρι το 1985, 800.

Το 1983 δημιούργησε τη θυγατρική εταιρεία Sam’s Wholesale Club η οποία ήταν αλυσίδα outlet και 5 χρόνια αργότερα ξεκινάει ακόμα μία θυγατρική εταιρεία, την Supercenters η οποία ήταν αλυσίδα υπεραγορών.

Μέχρι το 1990 η εταιρεία του ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία στις ΗΠΑ στο λιανικό εμπόριο. Ένα χρόνο αργότερα άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες χώρες όπως τον Καναδά, το Μεξικό, τη Γερμανία, την Κίνα και τη Βρετανία.

Μέχρι τον θάνατο του, το 1992, είχε περισσότερα από 2000 καταστήματα, εργοδοτούσε 380.000 υπαλλήλους και η περιουσία του ανερχόταν στα 8.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

[Πηγή: www.britannica.com]

3