Η Γοργώ ήταν μοναχοπαίδι του βασιλιά της Σπάρτης, Κλεομένη Α’. Γεννήθηκε το 506π.Χ. και από μικρή έδειξε την ωριμότητα και την εξυπνάδα της αφού της άρεσε να παρακολουθεί τις κρίσιμες πολιτικές συζητήσεις του πατέρα της.

Συγκεκριμένα, ήταν μόλις 8 ή 9 χρονών όταν είπε στο πατέρα της να διώξει από την Σπάρτη τον Αρισταγόρα ο οποίος προσπαθούσε να τον χρηματίσει ώστε να στείλει τον σπαρτιατικό στρατό στην Ιωνία για να απωθήσει τους Πέρσες.

Ο Λεωνίδας, ο σύζυγος της δηλαδή, ήταν ετεροθαλής αδελφός του πατέρα της και τον παντρεύτηκε για να παραμείνει η εξουσία στα χέρια της οικογένειας τους και έκαναν μόνο ένα παιδί, τον Πλείσταρχο.

Όταν ο Λεωνίδας ήταν έτοιμος να αποχωρήσει από τη Σπάρτη για να πάει να πολεμήσει στις Θερμοπύλες, η Γοργώ του είπε να φανεί αντάξιος του ονόματος της πόλης τους και των θρυλικών πολεμιστών της. Εικάζεται ότι η φράση ‘Ή τάν ή έπί τάς΄ να πρωτοειπώθηκε από αυτήν. Επίσης ρώτησε τον άντρα της, ποια ήταν η επιθυμία του για αυτήν αν δεν γύριζε από τη μάχη, και αυτός της είπε να παντρευτεί ένα καλό άντρα και να κάνει καλά παιδιά. Όμως η Γοργώ δεν το έπραξε και έμεινε ανύπαντρη για το υπόλοιπο της ζωής της.

Και τώρα θα αναφέρουμε κάποια ρητά της που έμειναν στην ιστορία. Πρώτον, όταν μια γυναίκα από άλλη ελληνική πόλη την ρώτησε, γιατί μόνο οι Σπαρτιάτισσες έχουν επιρροή πάνω στους άντρες, η Γοργώ είπε ‘Επειδή μόνο αυτές γεννάνε άντρες’. Και δεύτερον, όταν κάποιος ξένος της πρότεινε να της χαρίσει μία ενδυμασία με στολίδια, αυτή του είπε, ‘Φύγε από εδώ, δεν είσαι άξιος να κάνεις ότι κάνουν οι γυναίκες’, δείχνοντας την αποστροφή της, αλλά και γενικότερα των Σπαρτιατών προς την πολυτέλεια.

[Πηγή: www.mixanitouxronou.gr, el.wikipedia.org]

6