Είναι γνωστή σε όλους μας η περιβαλλοντική καταστροφή και οι αιτίες της, που δεν είναι άλλες από την υπερβολική χρήση των ορυκτών καυσίμων και των παραγώγων τους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, οι τυφώνες, η ξηρασία, οι καταιγίδες και οι σίφωνες, έγιναν τα τελευταία χρόνια συχνότερα και εντονότερα και αυτό είναι αποτέλεσμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ένας από τους λόγους της κλιματικής αλλαγής είναι η μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτη χρήση του πλαστικού. Όλοι έχουμε δει φωτογραφίες με παραλίες, θάλασσες, ποτάμια, σκουπιδότοπους και περιοχές με τεράστιες μάζες χρησιμοποιημένου πλαστικού.

Το πλαστικό απελευθερώνει επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη και παράλληλα επιδρά αρνητικά στο πλαγκτόν των ωκεανών που καταστρέφει το οικοσύστημα.

Το πλαστικό δημιουργείται σχεδόν εξολοκλήρου από ορυκτά καύσιμα και κατά ακρίβεια κατά 99%. Επίσης οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του είναι πολύ ενεργοβόρες με αποτέλεσμα να εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το ποσοστό των πλαστικών που ανακυκλώνονται δεν ξεπερνά το 9%, εκτός του ότι δε υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος από αυτήν την ανακύκλωση. Υπολογίζεται ότι το 2019 η παραγωγή πλαστικού θα προσθέσει άλλους 850 μετρικούς τόνους αεριών του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει μετάβαση σε πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να ανεξαρτητοποιηθούμε από επιβλαβής ουσίες. Για να πετύχουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο μέλλον, πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές καυσαερίων κατά 45% μέχρι το 2030 και μέχρι το 2050 να μην εκπέμπονται καθόλου.

[Πηγή: www.guardian.com]

21